Blogs

Chemie op de Moerdijk: ‘major league detachering’ Kolb

Detachering van Noël van Keeken bij Dr. W. Kolb B.V.

“Welkom, ik ben Noël van Keeken, ik was een tijd lang lid van de werkgroep milieu & omgeving. Mijn werk bestond voornamelijk uit het ondersteunen bij (complexe) omgevingsvergunningen voor een divers klantenbestand. Daarnaast bestonden mijn werkzaamheden in toenemende mate uit detacheringen. In deze blog blikken we samen terug op mijn eerste detachering bij BMD Advies. Hoe deze detachering tot stand is gekomen, hoe ik deze uitdaging heb ervaren en waarom dit mijn meest uitdagende en tegelijkertijd leukste opdracht was”.

QHSE-uitdaging

Begin 2023 heeft Dr. W. Kolb B.V. (hierna: “Kolb”) BMD Advies ingeschakeld in verband met een tijdelijk personeelstekort op de QSHE-afdeling. Op dat moment waren er al collega’s van BMD Advies bezig met het opstellen van de revisievergunning voor Kolb. Produceren zonder een volledig bemande en functionele QSHE-afdeling is geen optie. Daarom zijn wij als full service adviesbureau direct ingeschakeld. Samen met senior adviseur Bas Schevelier ben ik in de tussentijd de QHSE-afdeling geworden van Kolb.

Over Kolb

Kolb is een chemische fabriek voor productie en distributie van niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen en overslag van vetalcoholen. Het bedrijf is een dochteronderneming van de holding Chemische Fabriek Dr. W. Kolb A.G. in Hedingen, Zwitserland. De stoffen die door Kolb worden geproduceerd, worden toegepast in bekende was- en reinigingsmiddelen.

The major leagues

Kolb is een hoogdrempelige Besluit Risico’s Zware Ongevallen (Brzo-)inrichting, waardoor het bedrijf qua wet- en regelgeving onder de zwaarste categorie bedrijven in Nederland valt. BMD Advies heeft deze opdracht dan ook niet voor niets omgedoopt tot een ‘major league detachering’.

Exceptioneel management

De werkzaamheden liepen uiteen. Het begeleiden en ondersteunen van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo-)controles, de interne meldingen behandelen, zelf veiligheidsrondes lopen en bevindingen opvolgen. Gedurende de detachering heb ik de kans gekregen om heel nauw samen te werken met het lokale managementteam. In het begin vond ik dit als startende milieuadviseur best even spannend. Toch haalde dit het beste uit mijzelf en kreeg ik al snel steeds meer verantwoordelijkheid en vertrouwen aangereikt. Zodra iets niet lukte of wanneer ik hulp nodig had, kon ik altijd even langslopen. Kolb heeft een fijne bedrijfscultuur. Ik maakte vrijwel gelijk deel uit van het team en heb mezelf nooit als externe gevoeld binnen het bedrijf.

Verbinden en loslaten

Na een hele intensieve tijd werden langzamerhand de QHSE-functies bij Kolb weer ingevuld en vormde zich een nieuw hecht team. De overdracht van de kennis en kunde was een hele mooie ervaring. Met de nieuwe Kolb-collega’s heb ik ook een sterke band opgebouwd. De detachering is inmiddels afgelopen en toch bezoek ik Kolb nog maandelijks; dan werk ik een dag op afstand voor BMD Advies. Deze gezelligheid en verbinding is iets wat ik koester. Enerzijds loslaten maar toch altijd vanuit duurzaam klantencontact verbonden aan Kolb.

Detachering op maat

De detachering op maat bij Kolb was voor mij als junior een mooi en uitdagend leerproces. Een mooi voorbeeld van een dienst waar BMD Advies in gespecialiseerd is. Of het nu gaat om een project, opvang van kortdurend verlof van een werknemer of een periode tussen twee vacatures in, dan is het inhuren van een specialist een goede oplossing.

Milieu & Omgeving

Zit jij met een QHSE-uitdaging?

Zit jij met een QHSE-uitdaging en heb je meer ondersteuning nodig? Schakel BMD Advies in, wij hebben de kennis, kunde en ervaring in huis om jou verder te helpen.
Neem contact op