Blogs

Doorkijk op explosieve stijgingen energietarieven

Energie Ontwikkelingen Sept.

“Rust” op de markt in aantocht?

Stel, je gaat begin augustus 3 weken op vakantie met de stille hoop dat de hoge gasprijzen voor het jaar 2023 (ruim €1,50 per m3) gedaald zijn. Als je na deze vakantie op maandag weer achter je bureau plaats neemt… Dan ben je je net als alle andere ondernemers kapot geschrokken toen bleek dat de tarieven zowat verdubbeld waren!

Onrustig jaar met energietarieven waar geen maat op staat

2022 is een zeer extreem (energie) jaar waar de tarieven voor meerdere grondstoffen naar ongekende hoogtes stijgen. Eind 2021 dachten we de ergste piek wel gehad te hebben. Tot begin van het jaar Rusland Oekraïne binnen viel, met alle gevolgen van dien.

Dit las je onderhand in ons voorgaande artikel.

Nederland is niet direct erg afhankelijk van Russisch gas, echter door de beperkte leveringen vanuit Rusland aan Europa, zijn er enorme gastekorten ontstaan. Waardoor de tarieven op de Europese markten zijn gestegen en waar wij vanzelfsprekend ook weer veel last van hebben.

Omdat de elektratarieven (in)direct gekoppeld zijn aan de gasprijzen zijn deze ook enorm omhoog geschoten. Het absolute dieptepunt van prijsniveaus zagen we enkele weken geleden, met een gasprijs voor 2023 die ver boven de €3,-/m3 is uitgestegen. Voor elektra lag het piektarief op €0,90,- /kWh, iets wat eigenlijk nooit eerder voor mogelijk was.

ENDEX Elektriciteitsprijzen September
De elektriciteitsprijzen op Europese ENDEX (European Energy Derivatives Exchange).

Dalingen op komst?

Vanwege de torenhoge energieprijzen gaan bedrijven en consumenten naar alle waarschijnlijkheid, daar waar mogelijk, minder energie afnemen om de rekeningen te drukken. Het afnemen van die behoefte kan leiden tot lagere prijzen, al is het maar de vraag of dat gaat gebeuren. Er zijn namelijk veel andere factoren die een rol spelen op de huidige energiemarkt en die de prijzen kunnen beïnvloeden. Denk aan het weer, de hoeveelheid aangeleverd gas via Nord Stream 1, het sentiment in de markt (oorlog), de LNG prijzen, de waterstanden en de vullingsgraad van de gasopslagen.

ENDEX Gasprijzen September
De gasprijzen op Europese ENDEX (European Energy Derivatives Exchange).

Nordstream 1

De zeer forse stijgingen hadden o.a. te maken met de beperkte gasleveringen via de Nord Stream 1 pijpleiding, maar ook met de toegenomen concurrentie op de LNG (vloeibaar gas) markt. De stijgingen begonnen eind juli met het nieuws dat de Nord Stream 1 grotendeels stil kwam te liggen vanwege onderhoud aan ventilatoren. Er heerste angst in de markt dat dit onderhoud wel eens langer kon duren dan gepland. Hierdoor zijn de tarieven omhoog geschoten.

In de maand augustus is de pijpleiding weer in bedrijf gegaan, dit leidde tot een daling van de tarieven. Echter kondigde Gazprom vrijdag 19 augustus aan dat Nord Stream 1 eind augustus wederom drie dagen af te sluiten in verband met onderhoudswerkzaamheden. Dit zorgde na de bekendmaking voor nieuwe, explosieve stijgingen.

Fluctuerende prijzen

Inmiddels is er begin september weer nieuwe dreiging vanuit Rusland ontstaan. Ditmaal in de vorm van het niet leveren van afgesproken gasvolumes aan Europa.  Na de bekendmaking zijn de tarieven verder doorgestegen naar wederom ongekende niveaus.

Reden genoeg voor de Europese energieministers om in een spoed beraad bijeen te komen. Tijdens dit beraad is gesproken over eventueel te nemen noodmaatregelen om de tarieven te doen kantelen. Alleen al het nieuws van de samenkomst, zorgde voor een prijsdaling in een grotendeels op emotie gedreven energiemarkt.

Er is nog meer goed nieuws: inmiddels zijn de Europese gasvoorraden bijna op niveau aangevuld, wat betekent dat op korte termijn de gasvraag omlaag gaat. Dit leidde onlangs tot een verdere daling van de prijzen. Hoe dan ook zijn de huidige indicaties nog altijd torenhoog en moeten we hopen op verdere prijs demping!

Vinger aan de pols

Wij houden de energieontwikkelingen dagelijks scherp in de gaten om je zo goed mogelijk adviezen te geven. Op dit moment zijn voor 2023 in veel gevallen alleen variabele contracten mogelijk. Zo is het verkrijgen van vaste contracten zeer moeilijk vanwege de enorme risico’s die de leveranciers vermijden. Overigens zien we grote verschillen in het variabele aanbod, ook hier loont het weer de moeite om de verschillende opties goed met elkaar te vergelijken.

De overheid is zich vanzelfsprekend bewust van alle problemen die er zijn op dit moment en zijn eveneens naarstig op zoek naar oplossing. Laten we hopen op een verdere lastenverlichting vanuit de overheid en Europa voor zowel consumenten, instellingen en bedrijven!

Energie en transitie

Benieuwd naar de beste aanpak voor jouw bedrijf?

Onze energiespecialisten staan voor je klaar en informeren je over de actuele inkooptarieven en beste inkoopstrategie.
Onze energieadviseurs staan voor je klaar