Blogs

Thuiswerken? Let op je houding!

Thuiswerken is het advies van de Rijksoverheid. Een goede werkplek is een must! In dit blog delen we zes praktische tips voor jouw (thuis)werkplek, zo voorkom je blessures en (langdurige) klachten.

1. Kijken naar het scherm

Kijk op de juiste manier naar het scherm. Zorg dat de bovenzijde van het scherm op ooghoogte staat en maximaal één armlengte vanaf je zitplek (Kun je niet blindtypen? Zorg dan dat het scherm 10 á 15 cm lager staat. De kijkhoek naar het scherm zou in dit geval rond de 20 graden naar beneden moeten zijn.

2. Armen

De optimale hoek is ongeveer 90 graden (deze ’90-graden regel’ is momenteel onder discussie, omdat dit statisch is en je eigenlijk regelmatig van houding moet wisselen. Hierom ‘ongeveer’.). Je armen houdt je zo dicht mogelijk naast je lichaam, zodat de muis direct naast het toetsenbord ligt.

3. Toetsenbord en documenten

Het toetsenbord staat recht voor je, bij voorkeur zo’n 10 cm van de rand van het bureau. Heb je documenten voor je liggen? Leg deze tussen het toetsenbord en het beeldscherm. Heb je een documenthouder? Gebruik deze dan!

4. Stoel

Je zit rechtop en zet het rugsteun vast. De meeste bureaustoelen hebben een bolling, lijn deze uit met de holte van je onderrug. Zit je aan de eettafel op een eetkamerstoel? Doe jezelf een plezier en investeer in een goede bureaustoel. De hoogte van je stoel stel je in door voor je stoel te gaan staan en het zitvlak nét boven je knie te laten eindigen. Gebruik je een voetsteun? Zet je stoel dan iets hoger.

5. Bureau

De hoogte van je werkplek moet instelbaar zijn van 62 tot 82 centimeter. Het werkblad zou op dezelfde hoogte als de armsteunen moeten zitten. Ook moet je bureau minimaal 120 cm breed zijn en ruimte geven om 80 cm van je scherm af te zitten.

6. Benen

Net als je armen is de optimale hoek tussen boven- en onderbeen 90 graden. Zorg voor voldoende beenruimte, minimaal 65 cm diep en 60 cm breed. Heb je een zit-sta bureau? Helemaal goed, hiermee kun je je houding makkelijk afwisselen. Zorg dan dat deze bij het staan zo is ingesteld dat je je onderarm hier met ontspannen schouders op kan leggen en sta zo dicht mogelijk tegen het bureau.

Vergeet niet af te wisselen

Kun je zitten op een stoel afwisselen met een bureaufiets of zitbal? Doe dat vooral! Bouw dit rustig op en begin met de actieve vorm bij de start van je werkdag en na je middagpauze. Het afwisselen van je houding is het belangrijkste. Stel je werkplek goed in, maar zorg dat je niet de hele dag in dezelfde houding blijft zitten. Dit kan door aanpassingen in het meubilair, afwisseling tussen muis- en toetsenbord-werk of bij het lezen te variëren met papier en beeldscherm.

Tot slot mijn laatste advies: Sta eens op tijdens je werkdag!

Lees verder

Ook interessant