Deelnemersbijeenkomst Arbo

Op 16 juni 2022 praten adviseurs Han Vluttert, Joost Troost en Henri Engeman je bij over nieuwe ontwikkelingen die in Arbo-land plaatsvinden. Wil jij weten wat er verandert en hoe je hierop inspeelt? Meld je dan nu aan!

Wil jij bijblijven met veranderende wet- en regelgeving Arbo?

Als gevolg van nieuwe toetsingscriteria voor de RI&E verandert de persoonscertificatie voor een arbo kerndeskundige. Wat je eerder wel mocht toetsen mag straks niet meer of andersom. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een systeem- en een scopetoets.

Er zijn twee nieuwe PGS 37 normen voor het veilig gebruik en opslaan van batterijen en energiedragers. Indien je bedrijfsmatig lithium-ion batterijen en accu’s opslaat of een Energie Opslag Systemen (EOS) gebruikt, dan is dat mogelijk voor jou van toepassing.

Daarnaast wordt de drempelwaarde verlaagd voor de ARIE (Aanvullende RI&E inzake risico’s zware ongevallen met gevaarlijke stoffen). Bedrijven komen nu sneller onder de regeling ARIE te vallen. Je hebt tot 1 juli 2023 de tijd om aan deze verplichting te voldoen. Dit levert mogelijk geen administratieve rompslomp op, maar uitzoeken wat dit voor jouw bedrijf betekent is wel noodzakelijk.

Een voorbeeld: de drempelwaarde voor acute toxische stoffen geldt strak bij 1.500 kg. Voor de galvanische industrie wordt deze drempelwaarde al snel bereikt door het meenemen van procesbaden. Of het gebruik van organische peroxides, waar de drempelwaarde op 3.000 kg komt te liggen.

Programma

 • 13.30 uur – Inloop
 • 13.45 uur – Welkom
 • 14.00 uur – Inhoudelijk programma inclusief pauze met hapje en drankje
  • De nieuwe RI&E, het toetsen van de RI&E en de verdiepende onderzoeken wijzigt en heeft invloed op de uitvoering van de RI&E. Wat betekent dit voor mij?
  • PGS 37: wat zijn nieuwe ontwikkelingen voor het veilig werken en opslaan van energiedragers en batterijen (ook veilig werken met handgereedschappen)?
  • ARIE: de drempelwaarde voor de Aanvullende RI&E inzake risico’s zware ongevallen met gevaarlijke stoffen is aangepast. Wat betekent dit en val ik nu onder de ARIE?
 • 16.00 uur – Afronding/vragen
 • Netwerken

Meld je aan

Dit QHSEvent is kosteloos voor deelnemers van het BMD Netwerk. Nog geen lid van het BMD Netwerk? Geen probleem. Je kan een keer vrijblijvend deelnemen.Event informatie
 • 16 juni 2022
  van 13.45 tot 16.00 uur

  BMD Advies Oost
  Hanzeweg 1
  7418 AW Deventer

  Exclusief voor deelnemers BMD Netwerk. Nog geen deelnemer? Meld je dan eenmalig vrijblijvend aan om kennis te maken.