Nieuws

Energieontwikkelingen: wat betekent het voor jouw organisatie?

Energie, windmolens, Energietransitie

De laatste trends in de energiemarkt

Energieontwikkelingen hebben een grote impact op ons dagelijks leven en portemonnee. In deze turbulente tijden is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de laatste trends en veranderingen in de energiesector. Van geopolitieke spanningen tot nieuwe gaswinningsprojecten, elke factor speelt een rol in de vorming van onze energietarieven. We nemen je mee in de recente ontwikkelingen en wat die voor jou kunnen betekenen.

Bodem in zicht?

Sinds de Iraanse aanval op Israël van enkele maanden geleden zijn de tarieven over de gehele linie wat gestegen. Het verschil tussen het laagste inkoopniveau dit jaar en de huidige tarieven bedraagt zo’n 9 cent/m3, als we kijken naar de gasprijs voor het eerstvolgende contractjaar.
Deze laagste tarieven liggen alweer enige tijd achter ons en de vraag is nu in hoeverre we dit laagste niveau weer kunnen gaan halen om een nieuwe bodemprijs te bereiken.

Aanvoer weer gezond

Zoals gewoonlijk zien we op dagelijkse basis lichte stijgingen en dalingen op de markt. Na het herstel van de Noorse gasleveringen aan Europa op 17 juni is het tarief weer wat omlaag gegaan, om vervolgens na een stroomstoring bij de Nyhamna gasverwerkingsfabriek in Noorwegen weer te stijgen. (De technische aanvoercapaciteit aan Europa was een korte tijd maar liefst 42% lager). Gelukkig was ook dit slechts van korte duur en zijn de tarieven weer wat gedaald.

Gaswinning in de Noordzee

Begin juni werd bekend dat de gaswinning in de Noordzee boven Schiermonnikoog doorgaat. Waarschijnlijk zal tegen het einde van dit jaar het eerste gas naar boven worden gehaald. Het gaswinningsbedrijf ONE-Dyas investeert samen met Energie Beheer Nederland (EBN) en Hansa Hydrocarbons ruim 500 miljoen euro in dit project. Het betreft de grootste investering in de afgelopen vijftien jaar op het gebied van gaswinning op zee. Uit het veld kan naar verwachting zo’n 13 miljard m3 worden gehaald. Van de 13 miljard m3 ligt zo’n 5 miljard m3 op Duits grondgebied.
Hoe dan ook zal hierdoor de beschikbaarheid van gas gaan toenemen. Dat kan vanzelfsprekend weer invloed hebben op onze tarieven.

Uniper beëindigt gascontracten Rusland

Op 12 juni heeft het Duitse nutsbedrijf Uniper zijn lange termijn gasleveringscontracten met Rusland officieel beëindigd en de gasrelatie met Gazprom Export juridisch afgesloten. Dit was het gevolg van een uitspraak in de arbitrageprocedure die Uniper eind 2022 tegen het Russische Gazprom Export was gestart.

De uitspraak van het arbitragehof had mogelijk grote gevolgen voor andere Europese bedrijven met gasleveringscontracten bij Gazprom Export. Rechters zouden kunnen verplichten dat betalingen naar Uniper gaan in plaats van naar Gazprom. Deze uitspraak zette daarmee druk op bestaande gascontracten met Gazprom Export. Toch bleven contractpartijen van Gazprom aan Gazprom betalen, in plaats van aan Uniper. Hierdoor is het vertrouwen op de markt weer enigszins toegenomen.

Hieronder staan de ruwe ontwikkelingen van de ’kale’ gasprijzen vanaf 1 januari 2022.

Tekst gaat verder na afbeelding

Energie, Gas, Gasprijzen

Ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt

De termijnprijzen staan al een tijdje op hetzelfde niveau. De relatief zijwaartse ontwikkeling van zowel de gas- als de CO2-markt dragen hieraan bij. Het verschil tussen het laagste inkoopniveau dit jaar en de huidige tarieven bedraagt zo’n 2 cent./kWh als we kijken naar de elektraprijs voor het eerstvolgende contractjaar.

De CO2-prijzen hebben de koppeling met de gasmarkt teruggevonden, waar onlangs was losgekoppeld na aanleiding van de groeiende rechtse invloed op de politiek voortvloeiende uit de Europese verkiezingen.

Netcongestie blijft een groot probleem in Nederland. Ons net is overbelast en dient te worden uitgebreid, wat nog jaren in beslag zal gaan nemen. In sommige gebieden is het al niet meer mogelijk een nieuwe stroomaansluiting te krijgen en in veel gevallen kan er niet worden terug geleverd aan het net. Dit zal ongetwijfeld invloed gaan hebben op onze energiekosten.

Hieronder staan de ruwe ontwikkelingen van de ’kale’ elektraprijzen vanaf 1 januari 2022.

Tekst gaat verder na afbeelding

Energie, Gas, Jaarpijzen

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Het blijft in de huidige markt lastig de juiste keuzes te maken als het gaat om het inkopen van energie en het maken van de juiste inkoopstrategie. Dit kan voor iedere organisatie anders zijn. Wij zullen je bijstaan in het maken van de juiste inkoopkeuzes en blijven de ontwikkelingen op de markten nauwlettend volgen. Alleen op die manier kunnen we de juiste looptijd en de op maat gemaakte inkoopstrategie bepalen.

Energie & Transitie

Weten wat deze energieontwikkelingen voor jou betekenen?

Onze adviseurs staan voor je klaar met actuele inkooptarieven en een op maat gemaakte inkoopstrategie. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.
Neem contact op