Enikő Bohák

Adviseur

“Als iemand de bedrijfstelefoon opneemt met een Oostblok-accent, dan ben ik het. Ik werk sinds 2022 als milieuadviseur bij BMD. Vroeger werkte ik in Hongarije als milieuconsultant en als beoordelaar van subsidieaanvragen voor waterbeheerprojecten in de regio van Zuid-Transdanubië.”

Wat is er zo leuk aan mijn werk?

“Het is een mooie gelegenheid om de draad van mijn milieucarrière weer op te pakken.

In de hieraan voorafgaande jaren heb ik de Nederlandse taal geleerd, ervaring opgedaan in de laboratoriumwereld, vakartikelen en culturele tekststukjes geschreven voor verschillende media en expat-vrijwilligerswerk gedaan bij de gemeente Eindhoven.

In Nederland is er schaarste qua ruimte en zijn er veel mensen: er zijn dus niet veel milieuproblemen die gemakkelijk op te lossen zijn. In mijn functie als BMD-adviseur ben ik graag betrokken bij het schetsen van de alternatieven en het bijdragen aan de oplossing van dergelijke problemen, zoals stikstof. Ik ben ervan overtuigd dat het zelfs in complexe situaties de moeite waard is om win-wins te zoeken en uiteenlopende belangen af te stemmen: industriële spelers kunnen hun activiteiten zo uitvoeren dat de omgeving leefbaarder wordt.”

Buiten mijn werkdag

“Sinds 2012 woon ik met mijn eveneens Hongaarse man in Tilburg. We helpen graag andere expats om zich erdoor te slaan en hun plek in Nederland te vinden. We reizen ook graag, gaan fietsen en af en toe naar concerten. Even chillen met een boek of de piano een aframmeling geven, tenminste ter stressbestrijding.

Sinds 2020 studeer ik aan de Open Universiteit om mijn vroegere milieukennis aan te vullen met recente ontwikkelingen, zoals de sociale aspecten en de menselijke gedragsdimensie.”