Cases en projecten

Volledig zelf gevaarlijke stoffen beheren – Navobi

Een wirwar aan gevaarlijke stoffen, hoe breng je dat allemaal in kaart? Wij spraken Christian Kievit en Patricia Pothoven van Navobi over hun aanpak op het gebied van gevaarlijke stoffen. Samen met onze adviseur Amanda heeft het bedrijf zijn blootstelling van gevaarlijke stoffen in kaart gebracht. Amanda heeft naast het actualiseren van Stoffenmanager ook de nodige protocollen, instructies en checklists opgesteld. En heeft Christian en Patricia meegenomen in de werkwijze met Stoffenmanager, zodat Navobi Stoffenmanager nu ook zelf kan beheren.

Het beheer van Stoffenmanager: ‘We hebben het naar een hoger niveau getild’

“Door een herverdeling van taken kwam de rol van Stoffenmanager bij mij te liggen”, vertelt Christian Kievit. Maar omdat het een best tijdrovende klus was om het beheer te optimaliseren en we dit met een veelvoud van andere werkzaamheden doen, hebben Patricia Pothoven en Christian Kievit het uiteindelijk samen opgepakt.

“Het is uitermate belangrijk dat onze collega’s veilig hun werk doen. We hebben deze taak daarom meer prioriteit gegeven. Dat werkt, maar nu we er mee bezig zijn zie je gewoon dat het veel tijd en aandacht nodig heeft”, vertelt Patricia. “We hebben een stuk achterstand van een aantal jaren opgelopen. Met het inroepen van de expertise van Amanda, adviseur van BMD Advies, hebben we kennis in huis gehaald en is er nu goed overzicht en weten we hoe we zelf verder kunnen”, geeft Christian aan.

“De ambities bij Navobi zijn dat we aansluiten bij de verschillende diervoederbedrijven van moederbedrijf de VanDrie Group en samen een centraal arbobeleid voeren. Sinds kort hebben we een ‘BAM’ [Brandveiligheid, Arbeid, Milieu, red.] stuurgroepoverleg en een werkgroep vanuit vijf diervoederbedrijven van de VanDrie Group. Vorig jaar hebben we gezamenlijk ons arbo- en milieubeleid afgestemd met het doel om eenduidig en professioneel op te trekken op het gebied van arbo- en milieuwet- en regelgeving”, aldus Christian Kievit.

Gevaarlijke stoffen, de passie van een specialist

“Wij zijn zeer tevreden over het project en het resultaat. Amanda is duidelijk, komt afspraken na en is altijd bereikbaar”, vertelt Patricia. De werkzaamheden sluiten ook aan bij haar passie binnen het QHSE-vak: alles op het gebied van gevaarlijke stoffen. Amanda kijkt ook met veel plezier uit naar de incompany training ‘werken met gevaarlijke stoffen’ die zij begin 2023 bij Navobi op de werkvloer gaat geven. Daarnaast helpt ze bij de actualisering van Stoffenmanager op andere locaties binnen het moederbedrijf de VanDrie Group.

Al bijna 20 jaar lid van het BMD Netwerk.

De contacten met BMD Advies en Navobi lopen al ver terug. Navobi is (als onderdeel van de VanDrie Group) sinds 2004 lid van het BMD Netwerk. Deze samenwerking is ontstaan met de voorgangers van Christian en Patricia. Wat betreft de cultuur en uitstraling, lijken de bedrijven erg op elkaar. Hierdoor was er heel gemakkelijk een klik. Beide partijen werken graag samen met een vooruitziende blik, binnen een langetermijnrelatie.

Meer dan alleen advies

“Jullie zijn op alle QHSE-vlakken bij ons geweest. In 2017 startten wij samen met interne audits voor het milieumanagementsysteem. Uiteindelijk hebben we dit zelfstandig weer overgenomen. We doen steeds meer zelf, dat hebben jullie ons goed geleerd”, concludeert Christian. ‘Dat is mooi’, zegt BMD-projectleider Robin tot slot. “We bereiden de aanpak samen voor en jullie pakken dat goed op, dat is het precies waar we naartoe willen. Prima als BMD Advies tot in eeuwigheid blijft helpen. Het is een combinatie van aanwezige kennis en specialistische ondersteuning. Wij staan voor een gezonde samenwerking aan beide kanten van de tafel.”

 

Gevaarlijke stoffen

Inzicht in jouw gevaarlijke stoffen?

Behoefte aan ondersteuning bij het bijhouden van stoffenregisters of andere Arbo-uitdagingen?
Neem contact op
Lees verder

Ook interessant