Ap Kemmeren

Senior adviseur en partner

“Ik heb de afgelopen 25 jaar veel verschillende dingen gedaan, maar allemaal op het gebied van bodemkwaliteit en onze leefomgeving. Dat begon met het begeleiden van bodemonderzoeken en leidde via directievoering over bodemsaneringen, plannen schrijven naar contractdocumenten opstellen, aanbestedingen begeleiden en onderhandelen. Al die inhoudelijke bagage combineer ik met strategisch denken, plannen en een helicopterview. Hierdoor kan ik een project doorgronden en de oplossingsrichting uittekenen. Het opzetten van iets, zonder standaarden of zonder protocollen, dat doe ik het liefst. En dan ook nog daar waar het een beetje ‘schuurt’, waar je het verschil kunt maken. Ik zie mezelf dan ook als de regisseur van herontwikkelingen, met inbegrip van bodemsaneringen, of gewoon als vraagbaak voor het strategisch omgaan met bodemkwaliteit. Hierbij hanteer ik een nuchtere focus.”

Wat doe je tijdens je werkdag

“‘Praten, knopjes drukken en televisiekijken’, dat zei mijn jongste zoon toen hij een jaar of vijf was. En hij had én heeft gelijk; mijn werkdag bestaat uit overleggen, bellen en het op papier zetten van gedachtes of adviezen. En dat doe ik op mijn laptop wat inderdaad wel iets van een televisie wegheeft. Binnen projecten ben ik altijd de spin in het web of de trekker die zorgt dat we vooruit gaan. Ik zie bij projecten namelijk al snel het einddoel en de optimale route daarnaartoe. En dan ga ik die route bewandelen waarbij iedereen meegenomen wordt én blijft. Daarbij is voor mij niet alleen de inhoud en de zakelijke kant belangrijk, maar heb ik ook nadrukkelijk oog voor de menselijke factor. Ik vind het heerlijk om projecten te begeleiden, dingen voor elkaar te krijgen en zo mensen te helpen. Mijn praktische inslag is daarbij altijd herkenbaar; of het nu gaat om de concrete uitvoering, het uitdenken van een strategie of beleid. Ik verdiep mij in het probleem van de opdrachtgever en los dit zo goed en zo goedkoop mogelijk op.  Hierbij hecht ik aan een nauwe, eerlijke en transparante samenwerking.”

Buiten je werkdag

“Naast mijn werk ben ik net zo druk met van alles en nog wat. Stil zitten is iets wat ik niet van mijn ouders heb meegekregen. Doordat mijn werk inspannend en vaak hectisch is door de relatie met civiele werkzaamheden (die niet altijd gaan zoals gepland), probeer ik in de overige tijd ‘luchtiger’ bezig te zijn. Zo organiseer ik op de basisschool van mijn kinderen nu al ruim 10 jaar de Koningsspelen en Carnaval en ben ik leider van het voetbalteam van mijn jongste zoon. De aard van het beestje maakt echter dat ik ook bij die activiteiten in de regierol of bestuursfunctie kruip… Daarnaast hou ik ervan om buiten te zijn en maak ik volop gebruik van de natuur en omgeving bij het hardlopen en mountainbiken.”

Expertises

  • Milieu & omgeving: Advisering bodemkwaliteit, bodemsanering, gebiedsontwikkeling, contractmanagement, projectmanagement en omgevingsmanagement.