Landelijke dekking, regionaal betrokken. Met bijna 80 adviseurs verdeeld over negen vestigingen is er altijd een BMD in de buurt. Kies jouw vestiging of neem rechtstreeks contact op.
Een dynamisch proces om veiligheid voorop te zetten.
Met een vertaling van richtlijnen naar de praktijk maak je duidelijk welke maatregelen gelden binnen je organisatie.
Cursus PGS-15 Heb jij te maken met de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen? Bekijk dan ook onze cursus PGS-15 vanuit de BMD Academy.
Is bij jouw bedrijf sprake van omgang met en de opslag van gevaarlijke stoffen? Dan heb je te maken met de Publicatiereeks Gevaarlijke stoffen (PGS). De richtlijnen en voorschriften in de PGS komen voort uit onderling overleg tussen bedrijfsleven en betrokken overheden.. Met de komst van de nieuwe Omgevingswet (en in het bijzonder het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)) wijzigen deze richtlijnen. Door regelmatig te toetsen of jouw bedrijf nog aan alle aspecten voldoet, voorkom je verrassingen. Wil je praktisch en zo effectief mogelijk voldoen aan de richtlijnen? Dan helpen wij jou op weg.
PGS-richtlijnen zijn dynamisch en geschreven vanuit risicobenadering. Maatregelen worden periodiek geactualiseerd volgens de laatste stand der techniek en zijn leidend. Je borgt hiermee de arbeids-, milieu-, transport- en brandveiligheid. Alle PGS-richtlijnen die nu zijn vastgelegd in PGS Nieuwe Stijl richten zich, zowel vanuit milieu- als arbo-oogpunt, op bescherming van de directe leefomgeving en arbeidsveiligheid in jouw bedrijf.
Verwijst jouw milieuvergunning of AIM-melding naar PGS-richtlijnen? Dan is het verplicht om de toegepaste PGS-maatregelen periodiek te toetsen aan wat jou is vergund. Kijk je met een arbo-bril naar PGS, dan omvat het grootste deel van PGS Nieuwe Stijl voorschriften/maatregelen over arbeidsveiligheid.
Onze specialisten ondersteunen bij het opstellen en implementeren van maatregelen voor deze richtlijnen.
Heb je te maken met opslag van verpakte gevaarlijke stoffen? Dan is PGS 15 hiervoor de richtlijn. De aanwezigheid van een actuele registratie (journaal) van de aanwezige gevaarlijke stoffen is een belangrijk aspect, los van de fysieke eisen aan de opslagvoorziening. Is je bedrijf een type B-inrichting? Dan moet je altijd aan de laatste versie voldoen. En voor een vergunningplichtig bedrijf (type C) geldt: goed opletten. Voorschriften verwijzen soms naar oudere versies van PGS 15.
Is er sprake van een opslagvoorziening gekoppeld aan een ondergrondse of bovengrondse tankinstallatie? Dan geeft PGS 31:2018 hiervoor de richtlijnen en kaders op het gebied van omgeving en arbeidsomstandigheden. Met een uitgevoerde GAP-analyse bepalen we of je opslagtanks of opslagvoorziening valt onder de werksfeer van de richtlijn PGS 31 en welke voorschriften van toepassing zijn. Voor nieuwe tankinstallaties is een installatiecertificaat verplicht en gelden verschillende keuringstermijnen.
Worden er Lithium-ion batterijen en accu’s gebruikt en in grote getalen opgeslagen? Dan is bij het specifiek opslaan van lithiumhoudende energiedragers de richtlijn PGS 37 van toepassing. Bij een energieopslagsysteem (EOS) > 20 kWh dat is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk dan geldt de PGS 37-1 en anders geldt de PGS 37-2. Vereisten zijn het opstellen van beoordelingsscenario’s en het treffen van maatregelen op de risico’s om brandgevaar te verkleinen.
Er zijn ook nog andere richtlijnen. Momenteel zijn 12 PGS-richtlijnen (PGS 7, 8, 9, 13, 16, 19, 26, 28, 29, 30, 33-1 en 35) in de Nieuwe Stijl beschikbaar. Daarnaast zijn de arbo-maatregelen gemarkeerd in 5 interim PGS-richtlijnen (PGS 12, 15, 25, 31 en 33-2). Onze specialisten ondersteunen je ook bij het opstellen en implementeren van maatregelen voor deze richtlijnen.
Behoefte aan ondersteuning bij deze of andere milieu-uitdagingen? Neem contact op.