CSRD Rapportage

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

De CSRD-verplichting helpt je bedrijf verduurzamen. Maar wat houdt de CSRD precies in en hoe kun je de juiste stappen zetten om deze uitdaging zonder problemen aan te gaan? Wij ondersteunen je bij elke stap, van het opstellen van een plan van aanpak tot de eindrapportage, zodat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst.

Hoe BMD Advies jouw organisatie helpt Neem contact op

CSRD Rapportage

Wat houdt de CSRD-verplichting precies in?

De Europese Unie heeft een stevige ambitie neergezet om als eerste continent klimaatneutraal en volledig circulair te zijn. De CSRD-richtlijn heeft als doel om bedrijven te stimuleren om te verduurzamen. Zij verplicht EU-ondernemingen om ecologische, sociale en governance (ESG) risico’s in kaart te brengen en duurzaamheidsinformatie te verschaffen aan stakeholders. Deze informatie moet voor multinationals (beursgenoteerde bedrijven) vanaf boekjaar 2025 worden opgenomen in het bestuursverslag en moet worden getoetst door een externe partij. Om aan deze toetsing te voldoen is tijdige voorbereiding vereist voor de gehele duurzaamheidsrapportage. Dit geldt ook voor grote ondernemingen en het mkb, die later te maken krijgen met de CSRD.

Een tijdlijn

  • 16 december 2022: De Europese richtlijn CSRD is gepubliceerd.
  • 16 december 2022 – 6 juli 2024: De EU-lidstaten hebben 18 maanden om de CSRD te implementeren in de nationale wetgeving.
  • 2025: Beursgenoteerden bedrijven leveren hun eerste CSRD rapportage op over 2024.
  • 2026: Grote ondernemingen leveren hun eerste CSRD rapportage op over 2025.
  • 2027: Midden- en klein bedrijven (MKB) leveren hun eerste CSRD rapportage op over 2026

Doel van duurzaamheidsrapportage

De CSRD vereist een duurzaamheidsrapportage. Het doel is het vergroten van transparantie en bewustzijn op het gebied van duurzaamheid bij een bedrijf. Hierdoor krijgen ook investeerders een beter en eerlijker beeld van de niet-financiële zaken die bij een bedrijf spelen. Zoals van de CO2-uitstoot en het sociaal kapitaal, maar ook van de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. De CSRD is voor bedrijven een enorme uitdaging, maar vormt de fundering van jouw toekomstbestendige bedrijf.

Wie moeten voldoen aan de CSRD

Beurgenoteerde bedrijven: Deze groep bedrijven moeten in 2025 een rapportage aanleveren over het boekjaar 2024.

Grote bedrijven: Naast beursgenoteerde bedrijven is er ook een groep bedrijven die met de CSRD-verplichting te maken krijgen waarvoor de CSRD totaal nieuw is. Dit zijn grote bedrijven die aan twee van de volgende drie criteria voldoen:

  • minimaal 250 fte
  • een omzet van > 50 miljoen
  • > 25 miljoen op de jaarbalans

Deze groep bedrijven moet in 2026 een rapportage opleveren over het jaar 2025.

MKB-beursgenoteerd: Daarna zijn de beursgenoteerde mkb-bedrijven aan de beurt in 2027, met een rapportage over het jaar 2026. Zij kunnen hiervoor de eenvoudigere ‘Listed SME-standaarden (LSME)’ gebruiken. Deze standaarden zijn minder ingewikkeld dan de ESRS voor grotere bedrijven. Beursgenoteerde mkb’s mogen ook de uitgebreidere ESRS set 1 standaarden gebruiken, maar dat is niet verplicht.

MKB-vrijwillig: Niet beursgenoteerde MKB-bedrijven hoeven niet direct aan de CSRD te voldoen en zijn niet verplicht om een rapport te maken. Ze kunnen echter vrijwillig een vereenvoudigde CSRD-rapportage opstellen. Het is waarschijnlijk dat de CSRD een “license to operate” wordt voor het mkb. Grote en beursgenoteerde bedrijven moeten duurzaamheidsinformatie uit hun keten verzamelen en rapporteren, en zullen hun mkb-leveranciers hier zeker naar vragen. Door als mkb te kiezen voor een vereenvoudigde CSRD-rapportage, voorkom je dat je voor elke klant andere informatie moet aanleveren.

Nieuwe richtlijn: CSDDD
Naast de CSRD is sinds 24 mei 2024 ook de CSDDD richtlijn aangenomen door de Europese Raad. Deze richtlijn gaat verder dan de CSRD-richtlijn. Benieuwd of deze richtlijn ook geldig is voor jouw bedrijf? En wat je kunt doen om je voor te bereiden? Lees het hier.

Aan de slag!

Hoe BMD Advies jouw organisatie verder helpt

In contact
Neem contact op

Aan de slag met de CSRD rapportage

Ondersteuning bij deze of andere duurzaamheids-uitdagingen? Neem contact op.

Neem contact op