Blogs

Starten bij BMD Advies is leren door te doen

Mijn naam is Daan Steen en sinds november 2021 werk ik bij BMD Advies. In dit blog neem ik jullie graag mee in mijn eerste weken bij BMD Advies als adviseur Milieu.

Studeren is verdiepen

Mijn studieachtergrond ligt in de milieuwetenschappen, waar ik met veel plezier twee opleidingen heb afgerond. Mijn eerste opleiding ‘Environmental Social Sciences’ bevatte alle facetten van milieu zoals economie, natuurkunde en bestuurskunde. Mijn tweede opleiding ‘Governance of Sustainability’ recent in september 2021 afgerond, was een verdiepende studie met meer nadruk op het milieubeleid.

BMD kwam op mijn pad

Tijdens mijn zoektocht naar een baan kwam BMD Advies op mijn pad. Tijdens een carrièredag die de Vereniging van Milieuprofessionals organiseerde is het eerste contact gelegd. Centraal bij deze eerste ontmoeting stond het enthousiasme voor het adviseurschap en de ruimte voor ontwikkeling die BMD Advies mij verzekert. Het is moeilijk om in zo’n korte tijd een compleet beeld te krijgen, maar het goede gevoel was er direct. Inmiddels is het al weer enkele maanden geleden en heb ik mijn eerste ervaringen bij BMD Advies opgedaan.

Combinatie van luisteren en meedenken

De keuze om na mijn studie bij BMD Advies te gaan werken is gebaseerd op onze overeenkomsten en de ontwikkelingsmogelijkheden die BMD mij biedt. Luisteren, meedenken en het bieden van duidelijke adviezen en passende oplossingen zijn de elementen waar onze wegen elkaar kruisen. Momenteel doe ik veel werkervaring op. Het adviseurschap is namelijk iets wat je niet in de studiebanken leert. Je moet dit simpelweg ondervinden en leren door te doen.

Perspectieven en reflecteren

Wat ik bij mijn opleidingen vanaf de eerste tot de laatste dag heb geleerd is interdisciplinair denken. Het vermogen om verschillende perspectieven samen te brengen en hierop te reflecteren. Het betrekken van verschillende belanghebbenden en luisteren naar verschillende perspectieven is iets wat de huidige tijd vereist. De nieuwe Omgevingswet, die per 1 juli 2022 in werking treedt, is hier een goed voorbeeld van. Participatie van verschillende belanghebbenden wordt in deze wet een verplicht element. Participatie moet het voor burgers, bedrijven en overheden mogelijk maken om bij plannen omtrent de fysieke leefomgeving hun eigen ideeën en meningen aan te dragen. Dat is ook het begin bij elke vergunningsaanvraag.

Elke dag anders en steeds meer ervaring

Milieuwetgeving is constant aan verandering onderhevig. Het kan voor bedrijven bijzonder lastig zijn om volledig op de hoogte te blijven én compliant te zijn aan deze wetgeving. Eén van de taken als milieuadviseur is het uitvoeren van compliance checks, waarin we samen met het bedrijf kijken of al dan niet aan de wetgeving wordt voldaan. De afgelopen tijd heb ik enkele compliance audits ondersteund bij bedrijven die met Sufficio werken. Ik zie voor het eerst hoe gemakkelijk compliance kan zijn met een tool als Sufficio voor adviseurs én ondernemers. Ieder bedrijf is natuurlijk weer anders en dat maakt het voor mij ontzettend leerzaam en interessant om een ervaren milieuadviseur te worden.

Werken bij BMD

Wil jij ook zo'n uitdaging?

Door het hele land zijn we op zoek naar talent! Ook jonge professionals die zich willen ontwikkelen tot adviseur. Bekijk alle vacatures op onze werken-bij site.
Ga naar werkenbijbmd.nl
Lees verder

Ook interessant