Cases en projecten

Milieumanagement professionaliseren en certificaat behalen

Milieumanagementsysteem bij Wigink

“Gefeliciteerd Netterden Zand en Grind! Jullie hebben het ISO 14001-certificaat ontvangen!” Wij spraken Janet Slotboom, bedrijfsleider en Marjel Klein Holkenborg, verantwoordelijk voor gebiedsontwikkeling en MVO bij Netterden Zand en Grind.

ISO-normeren is ongrijpbaar

“Sinds kort hebben we ISO 14001 voor de locatie Azewijnse Broek, het hoofdkantoor en transport. We zijn het project eerst zelf gestart. Dan zie je hoe groot het is en wat erbij komt kijken. Bij elke zin denk je: wat wordt hier bedoeld”, vertelt Marjel Klein Holkenborg. ”Zonder begeleiding duurt het veel langer voor je er goed uit komt.”

“Wij hebben ons milieumanagement wel goed onder controle, maar willen dat ook voor onszelf structureren. Beginnen met een norm is lastiger dan je denkt. Voor ons was ISO 14001 behoorlijk ongrijpbaar. Als je dat zelf doet, dan moet je stap voor stap de norm door. En dan moet je bij elke stap bedenken: voor dit element heb ik dit nodig en dan weer dat, om het element structureel aan te pakken. Nou, dat is niet te doen als je daar ineens in moet duiken, terwijl je er weinig kennis over hebt”, zegt Marjel.

Kapstok voor je eigen milieumanagement

”Het is gewoon mega praktisch dat BMD-adviseur Femke direct kan zeggen: voor dit element vul je het op die en die manier in. En als dit voldoet aan bepaalde eisen, dan is het in principe afgekaderd. Ze geeft direct een voorbeeld of in elk geval een handreiking: zo zou het voor jullie kunnen werken. Daarna maken we zelf een vertaalslag naar onze eigen inrichting zodat het echt bij ons past. We hebben veel aan de handreikingen, een kapstok waaraan je de eigen QHSE-oplossingen hangt. Je moet het je wel eigen maken, want wij weten precies hoe het hier werkt. Zonder haar hulp zouden wij het inefficiënter doen, want het kan heel wollig zijn in het begin”, vertelt Marjel.

”Het voordeel van ondersteuning door een adviseur is dat deze ook tussendoor rondgangen doet en kijkt wat er al is, en wat er nog ontbreekt. Bij de eerste rondgang denk je ‘nu komt het!’, maar uiteindelijk merk je dat je het best wel goed op de rit hebt. Dat viel dus mee.” vertelt Janet.

Externe audit

”Als de basis staat, vindt de externe audit plaats. De auditor die ons gecertificeerd heeft was ook nog heel behulpzaam. Hij kwam uit de zand-en-grindwereld en wist veel details.” aldus Janet. “De auditor denkt echt in finesses. Onze wens is om processen te professionaliseren en beter grijpbaar te maken.” vertelt Marjel.

“En dan heb je een certificaat! En dan? Tja, het gaat ons echt om werken volgens de norm en hoe je dat nou zo efficiënt mogelijk doet. Dat heeft ons geholpen, al was ondanks de goede voorbereiding de externe audit wel heel spannend.”, volgens Marjel.

“Nu hebben we ons certificaat, maar zijn we nog lang niet klaar. We zijn nog steeds bezig met het verder inrichten en het echt goed opzetten van het milieumanagementsysteem. Je bent eigenlijk nooit klaar met ISO, maar op een gegeven moment is het een kwestie van bijhouden. We hebben punten die we dit jaar willen inrichten of waar we in elk geval nog eens grondig naar willen kijken”, aldus Marjel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Het drijvende zonne-eiland op de locatie Azewijnse Broek.

Netterden staat niet stil

“De techniek is nooit uitontwikkeld. Het zit hem nu een beetje in de details. Toen wij hier meer dan 25 jaar geleden begonnen hadden we direct een elektrische zuiger, geen dieselzuiger. Destijds was die verwerkingsinstallatie één van de modernste van Europa. Er kwamen bedrijven kijken naar onze installatie, waarvan het ontwerp toen zeer vooruitstrevend was. Nu wordt op veel locaties die techniek gebruikt en het werkt voor ons nog steeds als de beste techniek.” vertelt Janet.

“Onze grootste milieu-impact is elektra. We hadden een aantal grote verbruikers, maar die draaien zo efficiënt mogelijk. Daarnaast moeten we onze doelstellingen nog veel scherper in beeld krijgen, al het laaghangende fruit is een beetje geplukt. Voordat wij doelen kunnen stellen, moeten we eerst zorgen dat we specifieker kunnen bemeten. Wat is het energieverbruik nu en waar we willen dat het naartoe gaat. We zijn echt aan het finetunen. Ook zijn we bezig met een tweede drijvende zonne-eiland. We hebben nu een hectare zonnepanelen, die voorziet dan ongeveer voor 30% van het eigen verbruik van de winning. Momenteel gebruiken we voor de shovels HVO20, een alternatieve brandstof, wat bestaat uit 20% biodiesel. We willen nu ook over naar 100% biodiesel, niet alleen voor de shovels maar ook voor de vrachtwagen”, aldus Marjel.

“Op Azwijnse Broek zijn we al heel lang bezig met natuurontwikkeling in de afgewerkte delen van de zandwinning. We proberen het landschap zodanig in te richten met als doel zoveel mogelijk biodiversiteit te ontwikkelen. Alleen maar een waterplas maken en een paar bomen aanplanten is niet meer van deze tijd. De norm is nu om het meteen passend in te richten”, vertelt Janet.

Al sinds 1998 lid van het BMD Netwerk

”Onze KAM-medewerker vertelde ons dat we al lang werken met BMD Advies, dus de lijntjes lagen er al. De afgelopen tijd hebben we samen aan onze ISO- en RI&E-projecten gewerkt. De lijnen zijn ook intern bij jullie kort en toegankelijk”, aldus Janet.

Wie is en wat doet Netterden Zand en Grind?

Netterden Zand en Grind heeft zeven winningen die ze geheel of gedeeltelijk beheert, waarvan drie in Nederland en vier in Duitsland. De winningen zijn Kieswerk Werth, Kieswerk Breels, Kieswerk Walchum, Kieswerk Grotendonk, Wezendonk, Vos Zand en Grind en winning Azewijnse Broek in Gendringen, waar ook het hoofdkantoor gevestigd is.

“Wat wij doen is simpel gezegd een buis in de in de grond stoppen en daarmee zand en grind in opzuigen. Dat wordt helemaal gescheiden, schoongemaakt en in de juiste fracties bij elkaar gedoseerd. Zand en grind zijn bouwgrondstoffen, voor beton maar ook bijvoorbeeld om wegen op te hogen of onder bebouwing”. Een simpele verwoording van hun activiteiten, volgens Janet.

Contact

Structureel je milieuprestaties verbeteren

Ondersteuning bij deze of andere ISO-uitdagingen? Neem contact op.
Neem contact op
Lees verder

Meer over management & systemen