Blogs

Labelen naar energielabel C in minder dan een jaar de tijd

Tegenwoordig plakken we overal snel een label op. Op kantoorpanden doen we dat nog niet. Dit verandert op 1 januari 2023, dan dient ieder kantoor In Nederland groter dan 100 m2 minimaal energielabel C te hebben. Voldoet jouw pand niet aan deze eis, dan mag je het pand niet meer gebruiken als kantoor. Ondernemers hebben minder dan een jaar de tijd om hun kantoorpand(en) van een label te laten voorzien.

Wat zien we in de praktijk?

Wij zijn zelf de afgelopen jaren druk bezig met het labelen van kantoorpanden. We komen veel verschillen tegen. Aan de ene kant zijn er bedrijven die het kantoor laten labelen om nieuwe besparingskansen te ontdekken en het kantoorpand te verbeteren. Aan de andere kant zien wij bedrijven die willen voldoen aan de wet- en regelgeving. De eerste categorie heeft vaak al een kantoor met een goed energielabel, namelijk label C. De tweede categorie moet nog in actie komen om er een label C van te maken. Omdat er in het verleden nooit een verplichting is geweest, lopen deze bedrijven nu achter.

Zijn alle kantoorpanden labelplichtig?

Wij krijgen vaak de vraag van bedrijven of de kantoren die zij gebruiken labelplichtig zijn. In de meeste gevallen is dat zo, maar er zijn ook een aantal uitzonderingen:

  • Het kantoor is kleiner dan 100 m2.
  • Het kantoorgedeelte van het gebouw heeft een gebruikersoppervlakte van < 50% van het totale oppervlak.
  • Het kantoor is een monumentaal pand.
  • Het pand wordt binnen 2 jaar gesloopt.

Is je kantoor labelplichtig?

Dan heb je nog maar een paar maanden om te voldoen aan de label C-eis. Wacht niet te lang en onderneem actie. Wat kun je nog doen als je nu al verwacht dat je deze termijn niet haalt? Is er uitstel mogelijk? Op deze vragen is op dit moment geen kant-en-klaar antwoord mogelijk omdat dit gewoonweg nog niet bekend is. Vanuit de overheid wordt verwacht dat alle bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat het kantoor in 2023 voldoet aan de verplichting van energielabel C. Mocht in de loop van de komende maanden meer duidelijkheid  komen, dan informeren we je direct.

Stappen om te komen tot energielabel C

Heb je nog geen energielabel C? Wacht niet te lang en kom in actie. We hebben de stappen voor je op een rij gezet:

Stap 1: zoek uit of je kantoor in 2023 energielabel C-plichtig is.
Stap 2: zoek uit of het kantoor voorzien is van een energielabel.
Stap 3: zoek uit welke energiebesparende maatregelen je bedrijf heeft getroffen.
Stap 4: stel een plan van aanpak op om het energielabel C te bereiken.
Stap 5: vraag een energielabel C aan.

37.000 kantoren aan de bak

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) schat dat ongeveer 65.000 kantoren moeten voldoen aan de label C-verplichting. Op basis van nieuwe cijfers van RVO blijkt dat 44% van deze kantoren nu al voldoet aan verplichting. De overige 56% van de kantoren voldoen nog niet. In aantallen gaat het om zo’n 28.000 kantoren met een groen label (A t/m C), 7.000 kantoren met een rood label (D t/m G) en 30.000 kantoren zonder label.

Voorbeeld van een effectieve besparing

Wat mij tijdens het labelen van kantoorpanden opvalt is dat bij veel kantoren de ouderwetse tl- verlichting nog nadrukkelijk aanwezig is. Er valt hier een flinke slag te slaan, door deze  te vervangen door ledverlichting.  Met de huidige energieprijzen is dit zeker de moeite waard. Tl-verlichting kost vaak tweemaal zoveel energie als een ledpaneel (2x36tl vs. Paneel 36W led). Met grote aantallen betekent dit een behoorlijke besparing. Voor bedrijven die een verbeterslag willen maken naar Label C liggen hier kansen.

Energie & Transitie, Jaap van de Sande
Energie en transitie

Voldoet je kantoor al aan energielabel C? Kijk dan naar manieren om je bedrijf te verduurzamen!

Benieuwd naar het energielabel van jouw kantoorpand? Kom in contact met een van onze energieadviseurs om te kijken of je kantoorpand aan de label C verplichting voldoet.
Neem contact op
Lees verder

Ook interessant