Blogs

Terugblik op een inspirerende Arbopraktijdag 2022

Op dinsdag 28 juni 2022 organiseerden we onze jaarlijkse Arbopraktijkdag. Dit jaar gelukkig weer fysiek. BMD Netwerkleden waren uitgenodigd een kijkje in de keuken te nemen bij Fermacell in Wijchen.

Ontwikkelingen binnen het vakgebied

Na een warm welkom start het programma. Onze arbo-adviseur Mariëlle zet alle relevante ontwikkelingen op een rijtje, met een terugblik naar 2020. Gevaarlijke stoffen is bijvoorbeeld nog steeds een speerpunt van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarnaast zien we arbeidstekort en -migratie ook als ontwikkelingen. Door de interactie met en het delen van ervaringen van deelnemers komen de ontwikkelingen tot leven.

Te gast bij Fermacell

Ton Bouw, directeur bij Fermacell, vertelt vol enthousiasme over ‘zijn onderneming’ en de historie daarvan. Hij is trots op hun (werk)mentaliteit volgens het SafeStart programma.

SafeStart gaat niet over het veranderen of vervangen van bestaande regels of procedures, maar over het verbeteren van de persoonlijke veiligheid door middel van vaardigheden/gewoonten.

Ook het indrukwekkende productieproces van gips en papiervezels naar een hoogwaardige glasvezelplaat, en wat daar allemaal bij komt kijken, wordt uitgelegd. Dit productieproces is 24/7 aan de gang. Het recyclingproces is hierbij een belangrijk onderdeel. De gehele gipsvezelplaat wordt gerecycled tot een nieuwe plaat. 25 procent van de huidige productie komt voort uit gerecyclede materialen.

Omdenken met BMD Partner Rick van der Heide

Als de leidinggevende ‘meer veiligheid’ wil, dan gaan veel QHSE’ers meteen rennen. Uiteindelijk zorg je voor een verbeterde werkinstructie en toolboxen. Terwijl de leidinggevende een trede hoger wil komen op  de veiligheidsladder. Goed doorvragen en de verantwoordelijkheid terugleggen zijn hier de oplossingen voor. Wat te doen als je de PBM’s verzorgt met  instructies en een collega toch niet zijn helmdraagt? Blijf je je collega daar elke keer op aanspreken? Is het jouw verantwoordelijkheid als QHSE’er dat jouw collega geen helm draagt? Herkenbare situaties voor onze deelnemers. Deze dilemma’s zijn besproken en daarna geoefend. “Met een andere aanpak de leiding (her)pakken”, adviseert Rick.

BMD Netwerk

Ook naar een event?

Meer weten over onze QHSEvents? Bekijk onze aankomende events.
Naar eventagenda
Lees verder

Ook interessant