Cases en projecten

Aanpak om nog voor 2023 aan energielabel C te voldoen

Deadline Energielabel C Verbrugge

Eerder dit jaar hebben we een blog gepubliceerd met de titel ‘Labelen naar energielabel C in minder dan een jaar de tijd’ en dat was niet voor niets. De deadline komt met rasse schreden dichterbij en in sommige gevallen heb je die tijd ook echt nodig. Een mooi voorbeeld hiervan is het labeltraject bij Verbrugge International B.V.. Een bedrijf actief in de op- en overslag met diverse gebouwen en terminals gevestigd in de provincie Zeeland. Ard Vrolijk, adviseur Milieu & Compliance bij Verbrugge International B.V., vertelt over de aanpak van de verplichte energielabels. Begin op tijd want soms is het traject langer dan je denkt!

Maak goede afwegingen rondom de labelplicht

“In 2020 zijn we al geïnformeerd over de energielabelplicht voor kantoorpanden. De inventarisatie van onze gebouwen begon in 2021. We hebben drie terminals met daarop verschillende kantoren, loodsen en gebouwen. Na een inventarisatie hebben we kritisch gekeken welke kantoren labelplichtig zijn en welke niet. Zit er bijvoorbeeld een loods aan een kantoorpand dan is het gebouw niet labelplichtig. Vervolgens hebben we intern een kritische afweging gemaakt of we al deze kantoren nog wel willen voortzetten. Zo hebben we kantoortjes gesloten.”

Voldoen aan energielabel C

“Toen was het tijd voor het labelen zelf. Adviseur Jaap van de Sande van BMD Advies heeft onze kantoorpanden gelabeld. In totaal zijn er 9 kantoren gelabeld; 4 kantoren vereisten aanpassingen. Daarnaast maak je ook een afweging: welke kantoorpanden met energielabel C kan je eenvoudig naar een hoger label brengen? Samen met BMD Advies keken we naar de beste investeringen waarmee je de grootste stappen zet en het meeste bespaart. Zo zijn we versneld overgegaan op ledverlichting en hebben we kantoren geïsoleerd. Met deze aanpassingen zit je al snel op energielabel C.”

“Maar we zijn verder gegaan dan dat. We keken hoe we snel energielabel C konden bereiken en vervolgens beoordeelden we welke maatregelen ons bedrijfseconomisch nog verder brengen. Zo moest een dak worden geïsoleerd en hier hebben we direct gekozen voor het plaatsen van zonnepanelen. We zetten daarmee nog een stap extra.”

Lang proces en een flinke investering

“Het is een lang proces geweest. We zijn in 2021 gestart met de inventarisatie en in april 2022 hadden we pas de labels voor de kantoorpanden binnen. In mei zijn we gekomen tot de bouwkundige aanpassingen. Nu zitten we in de uitvoeringsfase voor de aanpassingen en in november hopen we klaar te zijn. Kortom, er is een flinke periode verstreken waarin je ook erg afhankelijk ben van bijvoorbeeld de beschikbaarheid van een aannemer. Daarnaast moet je als organisatie ook over de financiële middelen beschikken. Als er bijvoorbeeld € 200.000,- nodig is om de kantoren aan te passen moet je dat wel hebben.”

Leerpunten en tips

“Terugkijkend op het traject kun je je afvragen waarom we het niet eerder hebben gedaan. De investering is relatief klein als je kijkt naar de return on investment met de huidige energieprijzen. En met de kennis en kunde van BMD-adviseur is het traject voorspoedig verlopen. Daarnaast wil ik andere ondernemers ook aanraden een fonds beschikbaar te maken voor duurzaamheid, bijvoorbeeld een vast percentage van de omzet. Zie het als een investeringsfonds voor de eigen organisatie. Stel concrete rendementseisen en investeer het jaarlijks in de verduurzaming van je bedrijf. Dit kan veel bieden voor de huidige wetgeving en natuurlijk de energielabels.”

Opgelet! Je hebt nog slechts 3 maanden om jouw kantoorpanden te voorzien van energielabel C. Is dit niet gelukt, dan mag je in 2023 je kantoorpand niet meer gebruiken als kantoor. Vanaf 2023 geldt er voor kantoorpanden een energielabelplicht. Zo moeten kantoorpanden beschikken over minimaal energielabel C. Zo’n 56% van de kantoren in Nederland voldoen hier nog niet aan! Dit komt neer op 37.000 kantoorpanden. Meer over de energietransitie lees je op onze themapagina.

Energie en transitie

Voldoet jouw kantoorpand?

Weet je of jouw kantoorpand al voldoet of dat je nog maatregelen moet nemen? Onze (energie)adviseurs bekijken samen met jouw of je beschikt over energielabel C of hoe je dit label behaald.
Neem contact op