Energietransitie

Duurzaam ondernemen en meedoen aan de Energietransitie, pak je kans!

Wat je niet gebruikt, hoef je niet te betalen. Energiebesparende maatregelen doorvoeren is vooral gunstig voor je eigen bedrijfsportemonnee en je voldoet gelijk aan de wetgeving. Milieubewust te werk gaan en ook nog kosten besparen.


Klimaatakkoord is de basis

In 2020 is het nieuwe klimaatakkoord ingegaan. Aan het akkoord doen 195 landen mee, waaronder Nederland. Om duurzamer te werken heeft de overheid subsidies en wetten opgesteld.

Duurzame energie

Wanneer je duurzamer te werk gaat voldoe je niet alleen aan wet- en regelgeving, maar dat niet alleen: je bespaart ook kosten. Je hebt verschillende opties wanneer je kiest voor duurzame energie. Ga je zelf energie opwekken of ga je duurzame energie afnemen? Kies je voor zon- wind- of aardwarmte? En hoe ga je het implementeren? Om deze vragen te beantwoorden gebruik je de driestappenstrategie van Trias Energetica Dit vormt de basis voor iedereen die aan de slag gaat met energiebeheer. De drie stappen van de Trias Energetica zijn:

  • Stap 1: beperk de energievraag
  • Stap 2: gebruik energie uit hernieuwbare bronnen
  • Stap 3: gebruik fossiele energiebronnen efficiënt

Investeer in de toekomst

Een energiebeleid brengt je verder! Stel gerichte korte-, middellange- en langetermijndoelen vast om je doel te bereiken. Naast je op maat gemaakte energiebeleid zijn er wetten en regels op het gebied van energietransitie waaraan je moet voldoen. Deze regels hebben met name betrekking op energiebesparende maatregelen en op duurzame alternatieven. Dit zijn de belangrijkste wetten en regels:

  • Energiebesparingsplicht: Maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder zijn verplicht. 
  • Informatieplicht energiebesparing: Bedrijven zijn verplicht hun verbruik te rapporteren wanneer hun jaarverbruik hoger is dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 aardgas. En ze geven daarbij aan welke maatregelen van de energiebesparingsplicht van toepassing zijn voor hun bedrijf.
  • Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) Audit: Bedrijven dienen hun energie-auditverslag in bij 250 fte of 50 miljoen jaaromzet. 
  • Energiemanagementsystemen: Wanneer een bedrijf in bezit is van een ISO 50001-certificaat, CO2-prestatieladdercertificaat of CO2reductiemanagementcertificaat dan kan het vrijstelling krijgen van de EED- auditverplichting. 
  • Energielabel C kantoren 2023: Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. 

Meer weten over energietransitie? Bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Begeleidingstrajecten energietransitie

Geen bedrijf hoeft het alleen te doen

Wil je weten hoe wij voor jouw bedrijf een steun in de rug zijn rond energietransitie? Vaak haalt de realiteit en de dagelijkse ‘ratrace’ je plannen in en vliegen de weken en maanden voorbij zonder resultaat. BMD Advies begeleid je graag verder in het realiseren van uitdagingen vanuit de praktijk. Wij volgen de actualiteit en spelen direct in op kansen voor het behalen van resultaten. Denk aan toekomstige oplossingen die langlopende investeringen vereisen zoals gasloos zijn, wel of geen waterstof.

Volledige begeleiding

Onze adviseurs hebben ruime ervaring in de begeleiding op het gebied van Duurzame en besparende energietechnieken zoals zonnepanelen, warmte pompen en laadpalen. Daarbij streven wij naar een langdurige relatie; van implementatie naar het borgen en het volgen van de aanpassingen die zijn ingevoerd. Uiteraard monitoren we hierbij of jouw bedrijf voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Gesubsidieerde transitie

Voor veel bedrijven zijn er regelingen mogelijk die de energietransitie toegankelijker maken. Deze subsidiemogelijkheden brengen wij in kaart voor jouw organisatie.

omgevingsvergunning
Energie & transitie

Sluit vandaag nog aan bij de energietransitie

Ontdek ons expertisegebied Energie & transitie.

Energie & transitie
FAQ

Veel gestelde vragen over de energietransitie

Staat jouw vraag over de energietransitie hier niet tussen? Neem dan contact op met onze specialisten.