Cases en projecten

Samen gaan we voor echte groene energie uit Nederland!

Energie & Transitie - Samenwerking NLgroen

We zijn in gesprek met Nick Waltmans oprichter en mede-eigenaar van NLgroen. Nick is sinds 2005 actief in de energiemarkt en in 2015 heeft hij NLgroen opgericht. Hij zag een kans bij agrariërs waar de daken vol met zonnepanelen liggen. Met deze zonnepanelen wordt groene stroom opgewekt en worden er Garanties Van Oorsprong gecreëerd. En niemand duidde de agrariërs erop dat je deze ook kunt verhandelen.

Vermarkten en verduurzamen van energie

“Met de oprichting van NLgroen hoopte ik een twintigtal producenten te vinden”, geeft Nick aan. “Nu is het goed aangeslagen in de markt en inmiddels hebben we ruim 3000 producenten in ons netwerk, die we helpen met het vermarkten van hun energie en Garanties Van Oorsprong. Daarnaast helpen we aan de afnemerskant en ondersteunen we bedrijven met de verduurzaming van hun energieverbruik. Dit kunnen we doen middels Nederlandse certificaten of Europese credits uit bijvoorbeeld wind, zon, waterkracht of biomassa”, zegt Nick.

Een Garantie Van Oorsprong is een bewijsstuk waarmee je de afkomst van duurzaam geproduceerde energie aantoont Deze Garanties zijn vrij te verhandelen op de Europese Energiemarkt en hiermee bewijs je dat jouw energie ‘daadwerkelijk’ duurzaam geproduceerde energie is.

Hoe verduurzaam je energieverbruik?

“Stel dat je als bedrijf je energieverbruik wilt verduurzamen of je wilt bijvoorbeeld stappen zetten op de CO2 Prestatieladder? Dan helpen wij je hier invulling aan te geven bijvoorbeeld vanuit Nederlandse of Europese wetgeving en welke specifieke technologie hier bijpast. Het verduurzamen gebeurt via de garanties van oorsprong of carbon credits (voor compensatie van het gasgebruik), waardoor je als bedrijf aantoont dat de energie die je verbruikt duurzaam is opgewekt of is vergroend”, geeft Nick aan.

Voordelen van samenwerking

“Sinds 2016 is er een samenwerking tussen BMD Advies en NLgroen”, vervolgt Nick. “De samenwerking gaat gepaard met een aantal duidelijke voordelen voor bedrijven. Zo werken wij in deze samenwerking met lang geldige aanbiedingen; onze maandprijs constructie. Standaard wordt er in de markt gewerkt met een aanbod dat 24 uur geldig is. Wij doen dat anders en geven bedrijven een aanbod dat een maand geldig is. Er is dus maximale flexibiliteit en ruimte voor alle partijen om een oplossing te vinden voor het verduurzamen van het energiegebruik.  Daarnaast helpen we bedrijven met het vergroenen van het energieverbruik en het compenseren van bijvoorbeeld het gasverbruik. We bieden verschillende mogelijkheden aan, om altijd een passende oplossing te vinden.”

Echte Nederlandse groene stroom

“We bieden bedrijven veel opties om het energieverbruik te vergroenen en de CO2 uitstoot te compenseren”, gaat Nick verder. “Hoe we dit doen? Opties lopen uiteen van carbon credits, tot bamboe projecten in Europa of middels olifantengrasprojecten op Nederlandse bodem. De verschillende oplossingen zijn tegen variërende tarieven te realiseren, zo lang het is aangesloten bij het Europese Platform. Daarnaast putten we op gebied van energieverbruik ook uit ons eigen netwerk van ruim 3000 producenten (waarvan 60 in België). Als zij meer energie opwekken dan dat ze direct achter de meter verbruiken dan bieden wij deze capaciteit aan andere bedrijven. Dan heb je 100% groene energie uit Nederland.”

Samenwerking met producenten

Nick ziet veel toekomstperspectief. “We hebben ons netwerk opgebouwd door agrariërs te benaderen. Die zagen een samenwerking wel zitten en zo zijn we gegroeid. Nu hebben we ook veel strategische samenwerkingen en nemen we dagelijks nieuwe producenten op in ons netwerk. Dit doen we nu voor 95% in Nederland, maar we breiden uit naar België en later willen we ook naar Duitsland.”

Duurzame samenwerking

“In de samenwerking met BMD Advies zien we veel bedrijfsvoordeel. Allereerst bieden we groene stroom uit Nederland aan. Waarbij we ook op zoek gaan om bedrijven lokaal aan elkaar te koppelen. Als het ware je eigen energieleverancier. Daarnaast helpen we zowel grote als kleine verbruikers te vergroenen. In onze samenwerking ligt de focus op deskundigheid. Twee partijen die verstand hebben van de markt waardoor je tot eerlijke prijzen komt voor elk bedrijf. Waarin maatwerk centraal staat, zeker kijkend naar de huidige markt. Een recente ontwikkeling is dat Nederlandse certificaten bijna even duur zijn als Europese certificaten. Voor hetzelfde geld kun je dus gewoon groene stroom uit Nederland krijgen”, geeft Nick tot slot aan.

Energie & Transitie

Ook jouw energieverbruik vergroenen?

Benieuwd naar de mogelijkheden om het energieverbruik te reduceren en te vergroenen? Onze adviseurs staan voor je klaar!
Energie inkoop