Modellen

Studieblad 137

De S137 (Studieblad 137) is een methodiek die in de jaren 90 is ontwikkeld door het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het studieblad is gebaseerd op het dominomodel waarbij de initiële fase van een incident de eerste vallende steen is die de steen van opbouwfase aantikt waardoor als gevolg van het contact met de energie het incident plaatsvindt. Bestrijding van het gevolg vindt plaats in de letselfase.

Het model

Het S137 model gebruik je om door de verschillende fases te gaan die tot het ontstaan van een ongeval hebben geleid. Het model begint bij de initiële fase, dit zijn de factoren die structureel binnen de organisatie aanwezig zijn. In de opbouwfase worden de directe aanleidingen tot het ongeval geanalyseerd. Tot slot heb je de incidentfase en de letselfase. Per fase kunnen er meerdere oorzaken worden geïdentificeerd.

Toepassing op jouw organisatie

De methode is geschikt voor niet te complexe ongevallen, neemt niet veel tijd in beslag, is gemakkelijk te leren en kan door 1 persoon tot een klein team toegepast worden.  

SOAT (Systematische Oorzaken Analyse Techniek) is een alternatieve methode. Deze methode kan worden toegepast op complexere incidenten en zorgt dus voor meer diepgang. De SOAT-methode neemt iets meer tijd in beslag dan de S137.

Neem contact op

Jouw methode kiezen

Naast deze methode zijn er nog véél meer types en varianten van analysemethoden te vinden. Heb je vragen over een de specifieke situatie in jouw bedrijf of praktische implementatie? Laat het ons weten, wij denken graag met je mee.
Neem contact op
Lees verder

Meer methodes