Blogs

Duurzaamheid: wat betekent het nu echt?

Duurzaamheid, een term die je overal tegenkomt. Maar wat houdt het nu precies in? Ik ben al zo’n vijf jaar actief bezig met duurzaamheid en dacht het concept goed te begrijpen. Voor mij betekent duurzaamheid “leven op een manier die toekomstige generaties en andere wezens op onze planeet niet benadeelt, nu en later.” Het gaat voor mij verder dan alleen energie besparen of bomen planten. Ik was zeker van mijn zaak en had niet gedacht dat iemand mijn mening zou veranderen… Totdat ik een college bijwoonde van een docent met jarenlange ervaring op dit gebied.

Voorafgaand aan het college sprak ik met de docent over duurzaamheid. Hij vond de manier waarop ik het tijdens mijn studie had geleerd te algemeen. Dat verraste me, want mijn opleiding had duurzaamheid opgedeeld in zes waarden: menselijke waarde, financiële waarde, intellectuele waarde, sociaal-relationele waarde, natuurlijke waarde en materiële waarde.

Toch stond ik open voor zijn ideeën, hoewel ik dacht dat de kans klein was dat hij mijn mening zou veranderen. Ik was er tenslotte om te leren. Hij begon zijn presentatie met prestatieladders en SDG’s (Sustainable Development Goals). Toen hij zijn visie op duurzaamheid deelde, zei hij: “Duurzaamheid is iets wat wij, mensen, nodig hebben om een toekomst te hebben op aarde.”

De aarde heeft ons niet nodig, ze redt zich wel. Ik werd er gewoon stil van. Zo heb ik het nooit gezien. Hij zegt niks nieuws of iets wat we niet al weten, maar wat een statement!

Als ik om me heen kijk, zie ik veel slogans zoals “het is goed voor de aarde” of “red de planeet”. Maar is dat wel waar? De aarde, die al miljoenen jaren bestaat, hoeven we niet te redden. Het zijn de mensen die de omgeving vervuilen, niet de dieren of andere wezens. De natuur heeft al een eigen ecosysteem. Wij mensen zijn de enigen die daar momenteel tegenin gaan en daarmee onze eigen toekomst ondermijnen. Misschien lijkt het niet zo erg, met mildere winters en langere zomers. Lekker! Nou, niet voor de miljoenen mensen die hun huis afgelopen jaar moesten verlaten door klimaatverandering.

Dus, duurzaamheid. Wat betekent het nu eigenlijk? Voor iedereen kan dat anders zijn. Sommigen kiezen ervoor om minder te vliegen, minder vlees te eten, vaker het openbaar vervoer te gebruiken, of alleen tweedehands kleding te kopen. Wat ik wel zeker weet, is dat we duurzaamheid moeten inzetten om onszelf te redden, niet de aarde.

We hoeven niet perfect te zijn, maar als iedereen iets doet, zetten we als groep grote stappen. We hebben allemaal hetzelfde doel: een toekomst waarin we goed leven, en dat willen we ook voor onze nakomelingen. Dus, wat betekent duurzaamheid voor jou, nu je dit artikel hebt gelezen?

In contact
Duurzaamheid

Een andere kijk op duurzaamheid

Aan de slag met duurzaamheid voor jou en je organisatie? Onze adviseurs helpen je graag.
Neem contact op
Lees meer

Meer over duurzaamheid