Cases en projecten

Audits in de praktijk: Wellman Recycling

Vandaag nemen we een kijkje in de keuken bij Wellman Recycling. Wellman Recycling recyclet PET-flessen tot rPET-vlokken voor hoogwaardige producten. We gaan in gesprek met Ronnie Ligtenbarg, Quality Manager en Recycling EHS Lead IVL.

Collega buiten de deur

Regionale BMD partner Jetty Snippe voert bij Wellman Recycling de jaarlijkse arbo compliance uit. Door ons nauwe contact als collega’s kon ik met Jetty Snippe meerijden naar dit bezoek. Tijdens onze reis vertelde Jetty dat ze nu een jaar samenwerkt met BMD Advies. Wellman Recycling was de eerste audit die ze in 2021 onder de vlag van BMD Advies uitvoerde. Een mijlpaal, want vandaag voert ze voor het eerst de tweede audit op een rij uit bij deze klant.

Een collega van het QHSE netwerk of een BMD collega over de vloer? Je merkt geen verschil. Jetty werkt met dezelfde tools en volgens dezelfde standaarden als BMD Advies. Door het nauwe contact met BMD collega’s weet ze wat er speelt en als collega’s helpen we elkaar wanneer dat nodig is. Samen met onze QHSE partners werken wij volgens onze kernwaarden: vakmanschap, vriendschap, passie en ondernemerschap.

Audit met diepgang

Ronnie Ligtenbarg: “Eerst bespreken we de opmerkingen van vorig jaar. Daarna leggen we de focus op wat we dit jaar gaan bespreken. Hierdoor gaan we dieper op de onderwerpen in en vlieg je niet door een audit. We willen niet dat het een afvinklijst wordt. Tijdens de audit bespreken we QHSE uitdagingen en hoe we deze kunnen oppakken. Met Jetty als sparringspartner helpen we elkaar. Door haar objectieve blik denkt ze aan dingen waar wij nog niet aan hadden gedacht. Hierdoor komen we tot praktische oplossingen en is er een continue verbetering op het gebied van QHSE.”

Wellman Recycling heeft nog onverwachts bezoek van de Arbeidsinspectie gehad, zij waren gelukkig tevreden. “Je hebt geen discussie met de inspectie. Ze zijn bekend met de werkwijze van BMD Advies en weten dat er degelijk en goed werk wordt geleverd.”

De rondgang: een indrukwekkend productieproces

In een uithoek van Nederland recyclet Wellman Recycling PET-flessen. De PET-flessen die binnenkomen staan in balen op het terrein opgestapeld. Dit meerdere rijen balen op dit terrein worden geteld door drones. Net zo veilig en makkelijk. Eerst gaan de flessen het sorteer- en wasproces door, vervolgens worden er van de flessen ‘flakes’ gemaakt. Deze ‘flakes’ vormen de grondstoffen voor hoogwaardige producten, maar er worden ook nieuwe PET-flessen van gemaakt. Zo is de cirkel rond.

En nu verder…

Jetty rondt haar rapportage af en dan begint het werk voor Wellman Recycling. De acties die volgen uit de audit worden opgevolgd door Ronnie samen met BMD adviseur Manon. Manon helpt Wellman Recycling één dag in de week met het behalen van hun QHSE ambities. Voor de volgende week staat er een milieu compliance audit op de planning, ook dan komt er een collega van BMD Advies op bezoek.

Lees verder

Meer cases en projecten