Blogs

Eerste werkdag & unieke klanten

BMD Advies bestaat al bijna 30 jaar. Adviseur Robert Schut begon bijna 15 jaar geleden bij BMD Advies. In deze blog vertelt Robert over zijn eerste werkdag in 2007 en wat hij vindt van het advieswerk.

Inspectie versus advies

“In 2007 ben ik begonnen als milieuadviseur bij BMD Advies. Daarvoor was ik 3 jaar milieu-inspecteur bij een omgevingsdienst. Ik vond adviseren toen al veel leuker. Er is een groot contrast tussen advieswerk en inspectie. Bel je als inspecteur een bedrijf op met de mededeling dat je langskomt, dan krijg je eerst een lange zucht en ‘nou vooruit dan’. Als adviseur word jij gebeld: ‘Hoi, kan je mij alsjeblieft helpen?’ dan zijn ze blij als je een antwoord kan geven waar ze wat mee kunnen. Je helpt ze bijvoorbeeld aan een vergunning waar ze om zitten te springen, je geeft antwoord op een moeilijke vraag of geeft een praktische oplossing voor een wettelijk probleem. Dus het geeft veel meer voldoening en er zit meer dynamiek in.”

Werkomgeving van 2007 en nu

“Fantastisch dat we nu in dit kantoor in Nijmegen zitten. Ik herinner me nog heel goed de dag dat ik begon in het kantoor in Elst, bijna 15 jaar geleden. Sowieso waren er veel meer milieuadviseurs. We hadden er 7, omdat alles nog op papier moest en veel bedrijven nog een milieuvergunning nodig hadden. Elk afvalbedrijf moest elke 10 jaar een nieuwe vergunning aanvragen. Dan ging er een steekkar met dozen papier de deur uit naar de provincie: een aanvraag met veel bijlagen op papier in 14-voud. Nu vallen veel meer bedrijven onder algemene regels en hebben ze geen vergunning meer nodig.”

“De eerste dag kom ik dat kantoor binnen en loop door naar de kamer van de milieuadviseurs. Het eerste dat ik zie zijn meer dan 10 potten en pannen in een lijn op de grond en water dat uit het systeemplafond die potten en pannen inloopt. Het dak lekte. Dat was mijn eerste werkdag. En op dag twee wist ik al dat ik dit veel leuker vond dan aan de kant van de overheid werken. Klanten die juist blij zijn als je belt om ze te helpen en dingen uit te leggen.”

“Dat kantoor in Elst van destijds is een groot contrast met waar we nu zitten, in Nijmegen. Een fantastisch modern en ruim kantoor waar deze keer het water niet zo snel door het dak heen naar beneden loopt. Op een locatie in de oudste stad van Nederland op het randje van het centrum, op loopafstand van het Kronenburgerpark, de Waalkade en de Lange Hezelstraat, meer heb je eigenlijk niet te wensen.”

Het leukste van mijn vak

“Nu houd ik mij voornamelijk bezig met vergunningaanvragen en audits. En handhavingstrajecten bij klanten. Ongeveer 10 jaar geleden zijn wij begonnen met het uitvoeren van compliance audits. Dat is prachtig werk. In feite voer je op locatie een controle uit waarin je vastlegt naar welke wetgeving je hebt gekeken en wat daarvan goed of niet goed is. Stiekem vind ik verrassingen tijdens de ronde het mooist. Je loopt op het buitenterrein en treft bijvoorbeeld een mobiele dieseltank aan waarvan de klant ook niet weet waar die vandaan komt. Daarnaast geef ik advies hoe je een afwijking kan oplossen, de klant kan daarna beslissen wanneer hij dit wil oppakken. Een vergunningaanvraag doe je toch grotendeels vanaf je bureau en een audit is altijd op locatie. Maar in beide gevallen krijg je te zien hoe de productie eruitziet bij een klant, tegen welke problemen ze aanlopen, wat er gebeurt op het bedrijfsterrein en wat de ambities zijn.”

Hoe wordt het gemaakt?

“Op locatie kom je productieprocessen tegen waarvan je als consument of particulier überhaupt niet wist van het bestaan. Bijvoorbeeld als je een pleister of snelverband gebruikt. Die moeten gesteriliseerd worden. Dat kun je doen met straling, maar ook met gas dat dwars door alle verpakkingen heen zo’n pleister steriliseert. Je staat daar helemaal niet bij stil als je een pleister uit de verbanddoos haalt.”

“Of: als je hazelnootpasta op je brood smeert dan zit daar palmolie in. De palmolie gaat niet rechtstreeks van de palm naar de hazelnootpastafabriek. Daar zit een stap tussen: de palmolie moet eerst bewerkt worden tot het een bepaalde dichtheid, kleur, helderheid heeft. Dat zijn allemaal eigenschappen die zo moeten zijn dat het precies voor dat product geschikt is. Een van onze klanten slaat die palmolie op en bewerkt het op zo’n manier dat het als halffabricaat weer nuttig is voor de klanten die zij bedienen. Ook daar sta je als consument helemaal niet bij stil. Ook met palmolie heet zo’n fabriek een raffinaderij.”

“In 15 jaar ben ik bij zo veel mooie klanten  over de vloer geweest. Met prachtige unieke productieprocessen. Waar sommige de enige in Nederland zijn die dat doen. Om bij allerlei bedrijven een kijkje in de keuken te kunnen nemen is een van de meest boeiende kanten van mijn vak!”

 

Werken bij BMD

Houd jij ook van een dynamische werkomgeving?

Door het hele land zijn we op zoek naar talent! Bekijk alle vacatures op werkenbijbmd.nl.
Ga naar werkenbijbmd.nl
Lees verder

Ook interessant