Blogs

Een ander perspectief op wetgeving

Collega Ralph Wentel

In tegenstelling tot velen ben ik niet afkomstig uit de veiligheidswereld en heb ik geen arbeidshygiëne of veiligheidskunde gestudeerd. Ik ben afkomstig uit de gezondheidspromotie. Een wereld waar anders tegen regels en wetten wordt aangekeken. In de wereld van de gezondheidspromotie is een regel of wet de uitkomst, in de wereld van de QHSE is dit pas het begin.

Mijn naam is Ralph Wentel en ik ben sinds februari werkzaam bij BMD Advies als junior QHSE adviseur. In dit blog neem ik jullie mee in mijn ervaring als beginnend adviseur in de QHSE-wereld.

Van gezondheidspromotie naar de uitgebreide QHSE-wereld

“Hoe meer je weet, hoe minder je weet” wordt er wel eens gezegd. Als mensen mij vroegen wat ik studeerde werd dit vaak geassocieerd met “iets met sporten, fruit eten en niet roken”. Hoewel ik iedereen zou kunnen aanraden te sporten, fruit te eten en te stoppen met roken is het wat betreft gezondheidspromotie slechts het topje van de ijsberg.

Zo dacht ik persoonlijk ook over wetgeving. Als er een wet voor is houdt men zich er toch aan, zou je denken? Toch zijn er genoeg mensen en bedrijven die zich wijden aan het bieden van advies over relevante wetgeving in die branche. En terecht.

Wetgeving in de praktijk

Hoe weet je waar je aan moet voldoen? Een wet kan lastig te lezen of interpreteren zijn. Een wet kan daarbij ook nog eens lastig uit te voeren zijn. Geen bedrijf is identiek, vandaar dat een wet niet altijd eenduidig kan worden geformuleerd. Daarnaast lijken sommige wetten onwerkbaar voor bedrijven. Daarom is het logisch dat bedrijven behoefte hebben aan hulp.

Mijn ervaring bij BMD

Toen ik leerde van de oorsprong en verdere geschiedenis van BMD Advies kregen de kernwaarden vakmanschap, passie, ondernemerschap en vriendschap een plaats. Geen ‘uurtje factuurtje’, stropdassen en slappe managementtaal, maar duidelijke adviezen vanuit kennis en ervaring waar je als bedrijf iets mee kan. En als wij niet de beste optie kunnen zijn willen we hier ook graag eerlijk over zijn.

Hoewel ik dus niet geschoold ben in de materie van de veiligheidskunde is veel te leren. Dat is de reden dat de eerste maanden flink wat energie hebben gekost, maar ook de reden dat ik deze kans met twee handen heb gepakt, nog elke dag plezier heb in mijn baan en veel nieuws leer. Ik hoop dat elke dag te mogen doen en mijn enthousiasme voor het helpen van bedrijven te blijven delen.

Net zo enthousiast als ik?

Ben jij op zoek naar een leuke en afwisselende baan binnen de QHSE-branche? Bij BMD Advies. Ontwikkel jezelf en ontdek verschillende klanten en praktijksituaties.

Bezoek onze werken-bij site!
Werken bij BMD

Ook het adviseursvak ervaren? Bezoek onze werken-bij site!

Door het hele land zoeken wij collega's die ons helpen bij het realiseren van de QHSE-doelstellingen van ondernemend Nederland. Benieuwd? Bekijk onze vacatures op onze werken-bij site
Naar werkenbijbmd.nl
Lees verder!

Meer blogs van onze collega's