Blogs

Maak interne audits effectiever en leuker

Hoe worden in jouw bedrijf risico’s beheerst en processen structureel verbeterd? Je spreekt je collega’s over het reilen en zeilen op de werkvloer, maar om tot de kern te komen is een interne audit een must.

Het uitvoeren van een interne audit heeft in de waan van de dag vaak geen prioriteit. Door het leuker en effectiever te maken, zorg je dat er niet meer tegenop wordt gezien. Dat heeft voordelen voor de organisatie en de auditor. In dit blog geven we je tips.

De kansen en voordelen van leukere audits

Wanneer je in de rol van auditor stapt, bekijk je jouw organisatie op een hele andere manier dan vanuit een gebruikelijke functie. Deze invalshoek maakt het makkelijker om proactief risico’s en kansen te signaleren. Ook kom je vanuit deze rol op een informele manier aan tafel met de directie en draag je bij aan strategie, beleid en doelstellingen.

Het uitvoeren van een interne audit wordt door medewerkers in een bedrijf vaak als lastig ervaren. De kansen om een interne audit leuker te maken liggen zo voor de hand dat ze in de praktijk nog wel eens over het hoofd worden gezien.

Door interne audits niet alleen leuker te maken, maar ook efficiënter te organiseren, zul je zien dat het niet meer zo veel tijd kost als eerder.

Hoe maak ik het uitvoeren van een interne audit effectiever en leuker?

Wij geven je 5 tips om de processen rondom en uitvoering van interne audits te verbeteren.

 • Doe het samen
  Is er een enthousiaste, nieuwsgierige interne auditor? Dat maakt een interne audit al stukken makkelijker. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Betrek meerdere collega’s bij de audit die elkaar aanvullen en ondersteunen.

 

 • Borg de juiste kennis
  Voor onder andere ISO 9001, 14001 en 45001 is het uitvoeren van interne audits een verplicht normelement. Met een of meerdere getrainde auditoren in huis ben je zeker van een gedegen auditrapportage.

 

 • Goede voorbereiding
  Bepaal de juiste onderwerpen en doelstellingen voor de interne audit. Met een goede voorbereiding heb je vaak al zicht op knelpunten, wat het makkelijker maakt om scherpe auditvragen te formuleren.

 

 • Kies een aanpak die past
  Tijdens een interne audit worden er veel gegevens verzameld en bevindingen van de auditoren genoteerd. Doe dit op een efficiënte manier die past bij jouw manier van werken, en niet omdat het ‘altijd al zo wordt gedaan’. Maak bijvoorbeeld een audio-opname in plaats van notulen.

 

 • Presenteer bevindingen anders
  Probeer eens iets anders dan een uitgebreid rapport in Word of als pdf. Geef een presentatie, betrek collega’s bij de uitkomsten of neem een video op. Zoek ook hier een werkwijze die past bij jouw werkwijze en aansluit op de bevindingen.

 

Blijf ontwikkelen

De juiste aanpak vind je nooit de eerste keer. Blijf verschillende aanpakken proberen en zoek naar een aanpak die écht past bij de bedrijfsprocessen en -strategie. Wil je op een pragmatische manier kennis maken met het kiezen van auditonderwerpen, gespreks-/interviewtechnieken en het opstellen van auditrapportages? Bekijk dan onze training Interne Audits.

Training Interne Audits

Ook voor het hele team

Meerdere collega’s opleiden tot getrainde auditoren? Met een incompanytraining van BMD Academy geven we in een dag een maatwerk training die aansluit op jouw bedrijfsprocessen en -strategie.
Lees verder

Meer over management & systemen