Cases en projecten

EKI BV Creatief, innovatief, duurzaam en klimaatneutraal ondernemerschap!

Toekomstbestendig ondernemen 2.0

Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het niet bij de familie Van der Tol-Peters, eigenaar van rubber- en schuimproducent EKI en Papierfabriek Nijmegen. Toen het familiebedrijf de kans kreeg de voormalige Sappi-fabriek te kopen, zijn ze in het diepe gesprongen. En van begin af aan stond één onderwerp voorop: duurzaamheid!! EKI BV een inspirerend bedrijf waarbij toekomstbestendig ondernemen voorop staat. BMD Advies ondersteunt EKI BV door het ontzorgen op het gebied van energie-inkoop.

10.000 zonnepanelen: Groene stroom voor EKI en 800 huishoudens

Vanwege groei verhuisde EKI in 2020 vanuit een terrein van 15.000 m2 naar een terrein van 65.000 m2 van de oude papierfabriek Nijmegen (industrieel erfgoed). Momenteel is 20.000 m2 door EKI in gebruik. De andere 45.000 m2 wordt ingezet door Papierfabriek Nijmegen, waar o.a. toffe tv-producties, shoots en bijvoorbeeld concepten als een pop-uprestaurant ‘Proefdruk’. Chantal Tol-Peters: “Eén van onze doelstellingen was om dit complex op allerlei vlakken te gaan verduurzamen. Met een gigantisch dakoppervlak wekt KIEN24 -de naam van ons zonnepark-, sinds 2020 met ruim 8.000 panelen en een grootte van ca 6 voetbalvelden, genoeg duurzame energie op voor EKI en worden ook zo’n 800 huishoudens voorzien van onze groene stroom via leverancier Van de Bron.” Creatief, innovatief, duurzaam en klimaatneutraal ondernemerschap ten voeten uit!

EKI BV sinds 1875
Familiebedrijf EKI bestaat al 146 jaar en is één van de oudste bedrijven van Nijmegen. Bart van der Tol is de zevende generatie die aan het roer staat. EKI produceert standaard en maatwerk rubber- en foamproducten in eigen beheer en levert deze door heel Europa aan bouw, industrie en groothandel. Van afdichtingsbandjes in kozijnen voor bouwbedrijven tot hoogwaardige rubberblokjes voor windmolens. EKI is tevens toeleverancier van afdichtingsschuim voor grote overheidsorders van medische mondkapjes.

BMD Advies: wegwijs maken in de ondoorzichtige energiewereld

Chantal Tol-Peters: “Een van de partijen die we hebben ingeschakeld voor de begeleiding in dit complexe traject is BMD Advies Zuid-Nederland. Frank von Reeken van BMD Advies verzorgt de energie-inkoop voor onze studentenaccommodatie Huize Sonnaville en heeft ons o.a. bijgestaan op het gebied van de teruglever- en meetcontracten, monitoring, inkoop van onze energie en de GVO-(Garanties van Oorsprong)contracten. Voor ons was het heel prettig dat Frank ons wegwijs heeft gemaakt in de ondoorzichtige energiewereld, de contacten met alle partijen heeft onderhouden en de benodigde overeenkomsten namens ons heeft afgesloten. Dit heeft ons uiteindelijk veel tijd en geld bespaard.”

EKI-klimaat positief met A++ energielabel

Chantal Peters: “Ons pand is, naast het gigantische zonnepark, voorzien van tal van andere duurzaamheidsfacetten. Denk hierbij aan warmtepompen, pelletkachels, een nieuw geïsoleerd dak en ledverlichting. Hierdoor is ons nieuwe pand volledig klimaatpositief en heeft het een A++ energielabel gekregen! Ons zonnepark heeft een totaal vermogen van 2,65 Megawatt en produceert jaarlijks ruim 2.000.000 kWh duurzame stroom. Hierdoor produceren wij jaarlijks 1.000.000 kg minder CO2-uitstoot.

Dankzij pelletkachels wordt de 25.000 m2 die we voor ons productieproces bij EKI gebruiken verwarmd en onze milieuvriendelijke warmtepompen zorgen voor de verwarming van het kantoor. Hierdoor zijn wij volledig onafhankelijk van gas. Daarnaast hebben wij het pand nog voorzien van ledverlichting en hebben wij een volledig nieuw geïsoleerd dak laten plaatsen. Hierdoor zijn wij klimaatpositief en hopen wij ons steentje bij te dragen aan een betere en groenere wereld.”

Duurzaam klantencontact en kennisdeling

Ondanks dat EKI BV klimaatpositief is met een A++ label en het strategisch energiebeleid geborgd is, blijven onze energie-experts de actualiteit op gebied van Energie & Transitie voor EKI BV volgen. Vanuit een duurzaam klantencontact en kennisdeling kom je samen tot meer.

Energie & Transitie

Wil jij ook tijd en geld besparen?

Onze energie-experts wijzen ook jou graag de weg in de ondoorzichtige energiewereld. Wil jij weten hoeveel geld en tijd je kunt besparen? Neem contact op met een van de energie-experts van BMD Advies.
Team Energie & transitie BMD Advies