Cases en projecten

Kloosterhotel Zin: Duurzaam ontwikkelen

De locatie Kloosterhotel Zin en duurzaam ontwikkelen zijn van oudsher een harmonieuze combinatie. Bij het kloosterhotel is er alle ruimte om te vergaderen en na te denken over de toekomst. Of je kan er heerlijk tot rust komen in een ruimtelijke en groene omgeving. Bij Kloosterhotel Zin staat ‘Duurzaam ontwikkelen’ aan de basis van toekomstbestendig ondernemerschap.

Hoe duurzaam ontwikkelen?

Gerie ten Cate: “Wij houden ons heel erg aan People, Planet en Profit. De fraters die hier nog op het terrein wonen gunnen we ook nog een rol in het Kloosterhotel en bij hen zit ‘duurzaam leven’ immers in de genen.

People: De fraters hebben het hotel opgebouwd. Daarnaast werken hier een 20-tal mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt vanuit Stichting Cello. Zij doen hier ervaring op die ze thuis weer toepassen. Tevens maken we gebruik van een 100% biologische keuken en zijn we in het bezit van een Green Key gold certificaat. Dit is het grootste internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. We willen zo veel mogelijk doen om een steentje bij te dragen aan een schoner milieu”.

Planet: Kloosterhotel Zin heeft de ambitie om energieneutraal te zijn. “We willen geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. De zonnepanelen die we installeren moeten voor voldoende groene elektriciteit zorgen zodat ook de verwarming hierop draait”.

Profit: Het Kloosterhotel wil zich vestigen als een toonaangevend trainingscentrum voor zingeving en werk. Het combineren van werk en ontspanning is hierbij heel belangrijk. “We willen ruimte scheppen voor onthaasting en terug naar de basis. Zeker in de hectiek van alledag willen we mensen helpen bij het zoeken naar een goede balans tussen actie en reflectie. Wij geloven dat door het bieden van eenvoud, rust en ruimte aandacht ontstaat voor de essentie”.

Kloosterhotel Zin

ZIN is ontstaan vanuit de wens van de fraters van Tilburg om aan hun klooster een nieuwe bestemming te geven, passend bij hun spirituele traditie. In 1996 heeft het Generaal Kapittel besloten het klooster te ontwikkelen tot een plaats van bezinning en ontmoeting. Gestoeld op eeuwenoude waarden van de fraters van Tilburg, zet het team van ZIN de taak voort om meer compassie de maatschappij in te brengen. Met veel plezier zet het Kloosterhotel zich dagelijks in om jou te ontzorgen bij het organiseren van je bijeenkomst.

Inkoop groene energie en energietransitieladder

De relatie met BMD Advies is hoofdzakelijk gericht op het ondersteunen op energiegebied. Zo begeleidt BMD het Kloosterhotel al jaren bij het o.a. inkopen van groene energie. Gerie ten Cate: “Doordat Frank von Reeken van BMD Advies ons hierbij begeleidt hebben we weinig omkijken naar onze energiezaken en weten we ook dat we een markconforme prijs betalen. Dit geeft ons ook een enorme rust”.

Door de goede en lange relatie heeft het Kloosterhotel BMD Advies ook ingeschakeld om te kijken naar energiebesparing. Jaap van de Sande van BMD Advies heeft middels de energietransitieladder de organisatie helemaal doorgelicht op energiebesparing en transitie. Gerie ten Cate: “Het is een erg goede en duidelijke rapportage geworden. Die gebruiken we als leidraad voor de komende jaren om onze organisatie verder te verduurzamen. Als eerste willen we kijken hoe de thermische schil is te verbeteren en hoe zonnepanelen te installeren op de daken van het hotel. Daarnaast willen we een overdekte parkeerplaats bouwen voor circa 100 auto’s waarin we in de overkapping de zonnepanelen integreren.”

Wat maakt Kloosterhotel Zin uniek?

“De voornaamste reden is onze signatuur: ‘Zin in werk’. We hebben veel verschillende klantgroepen zoals overheden, onderwijsinstellingen, commerciële bedrijven en ook trainingsbureaus die onze locatie uitkiezen voor de rust en de ruimte. We hebben een groot park aan de voorkant en er is veel ruimte om te doen wat nodig is om goed te presteren. Er heerst een goede balans tussen werk en rust, denk hierbij ook aan duurzame inzet van mens en organisatie. We geven meditaties en houden kloosterritmes aan, zodat er veel rust is om na te denken over de toekomst”.

Ondersteuning in de toekomst

Ook de komende jaren zetten de experts van BMD Advies zich in om het Kloosterhotel Zin te begeleiden als het gaat om duurzaam ontwikkelen en toekomstgericht ondernemen. Vanuit inzicht en overzicht die de energietransitieladder biedt, is het mogelijk om de juiste stappen en verantwoorde keuzes op maat te maken.

Energie & Transitie

Neem vrijblijvend contact op!

Weinig omkijken naar energiezaken en hulp bij energietransitie? Dat kan! Wij helpen graag met de inkoop van energie en de inzet van de energietransitieladder. Neem vrijblijvend contact op met een van onze energie-experts!
Team Energie & Transitie BMD Advies
Lees verder

Meer over energie & transitie