Cases en projecten

Warmte- en koudeopslag (WKO) energiezuinig inzetten

Geurts Champignons Milheeze klaar voor de toekomst

Geurts houdt zich bezig met de teelt en productie van champignons, daarnaast heeft het bedrijf zich de laatste jaren verder ontwikkeld door verpakken en verkoop te integreren in het bestaande productieproces. In 2000 en 2010 zijn er diverse investeringen gedaan om de teelt en het energieverbruik op de kwekerij te optimaliseren. In diezelfde periode hebben meerdere zonen van Willy en Maria besloten om in het bedrijf mee te gaan werken. Met de intrede van de tweede generatie in het familiebedrijf, en met de ontwikkelingen tot professionalisering die ze reeds gedaan hebben, is Geurts Champignons Milheeze klaar voor de toekomst!

Geurts Champignons Milheeze

Geurts Champignons Milheeze behoort tot de grotere klasse 1-productiebedrijven binnen Nederland die dagelijks nationale en internationale klanten voorziet van verse champignons. Geurts heeft inmiddels een breed assortiment aan champignons en paddenstoelen van de beste kwaliteit, waaronder ook biologische keuzes.

Continu werken aan duurzaamheid

Geurts Champignons streeft ernaar een bijdrage te leveren aan een beter milieu en werkt continu aan verduurzaming. Zij innoveren en investeren om het energieverbruik te verminderen door in te zetten op duurzame energiebronnen. Hierdoor is Geurts Champignons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en wordt er aan de warmte- en koudevraag van de kwekerij voldaan. Hiertoe worden warmte- en koudeopslag (WKO), warmtepompen, koelmachines en zonnepanelen met PVT-panelen in harmonie ingezet op een energiezuinige manier. Dit leidt tot energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot. Tevens maakt het de teelt 100% gasvrij.

John Geurts, een van de zonen, over de verduurzaming van het bedrijf:” Wij willen steeds minder afhankelijk zijn van derden en streven ernaar een zelfvoorzienende kwekerij te worden. Duurzaamheid speelt bij ons al een hele lange tijd. De eerste grote investering op het gebied van duurzaamheid is reeds gedaan in 2000 (WKO-installatie). Daarna zijn we altijd op zoek geweest naar investeringen in verduurzamen en het verlagen van de kostprijs. Het is onze missie om op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier champignons te kweken en tegelijkertijd concurrerend te blijven.”

Het ontstaan

Het enthousiasme van Willy Geurts voor de champignonteelt is ontstaan doordat hij werkzaam was bij een lokale champignonteler. Na een aantal jaren ervaring op gedaan te hebben, heeft Willy samen met zijn vrouw Maria besloten om een eigen kleinschalige kwekerij te starten in het dorpje Milheeze (regio Eindhoven).

In 1985 hebben Willy en Maria grond aangekocht en zijn ze gestart met de bouw van een champignonkwekerij, waarna de eerste champignons in 1986 werden geteeld. In de loop der jaren is de kwekerij meerdere malen uitgebreid en is er in samenwerking met twee andere lokale champignontelers een tunnelbedrijf (compost productiebedrijf) aangekocht om de eigen compost te produceren ten behoeve van de champignonteelt.

Na de laatste uitbreiding van de kwekerij werd de behoefte naar compost groter dan de productiecapaciteit van het tunnelbedrijf. Omdat er maar beperkte mogelijkheden tot uitbreiding waren voor het tunnelbedrijf is besloten om deze voor andere doeleinden in te gaan zetten.

Verlaging kostprijs en verdere verduurzaming

“Bij zowel het verlagen van onze kostprijs als de verdere verduurzaming van onze kwekerij heeft BMD Advies een belangrijke rol gespeeld. En die samenwerking ervaar ik als zeer prettig. BMD Advies denkt altijd met ons mee op de vele gebieden die bij een onderneming komen kijken. Zo begeleidt Frank von Reeken ons al vele jaren op het gebied van energie-inkoop, is Jaap van der Sande op dit moment bezig met onze onderzoeksplicht en heeft Pieter Diehl onze RI&E geactualiseerd. BMD Advies is voor ons altijd goed bereikbaar, zij beschikken over betrouwbare, specialistische mensen op de juiste plaats en zijn altijd zeer vriendelijk.”

Toekomstbestendig MVO

Geurts Champignons is niet alleen een toonaangevend bedrijf op het gebied van champignon productie, maar ze ondernemen ook op een toekomstbestendige, maatschappelijk verantwoorde manier. John Geurts: “We zijn zeer betrokken bij onze regio en steunen lokale initiatieven. We vinden het van groot belang om bij te dragen aan de maatschappij en ons te blijven inzetten voor onze (regionale) omgeving. Daarnaast vinden we het belangrijk een goede balans te vinden tussen een gezond bedrijf, tevreden medewerkers en een duurzame omgeving. Door middel van een breed scala aan certificeringen kunnen wij aantonen dat we de daad bij het woord voegen en ons houden aan duurzaamheids- en kwaliteitseisen.” Geurts Champignons zet zich in voor een volledig duurzaam product. Innoveren blijft daarbij cruciaal om duurzaamheid ook in de toekomst te waarborgen.
John Geurts: “Met de hulp van BMD Advies zien wij de toekomst zeer zeker positief tegemoet!!”.

Hoe toekomstbestendig ondernemen?

Wil jij ook toekomstbestendig duurzaam ondernemen, maar je weet nog niet zo goed hoe? Wij helpen je graag jouw kansen te vinden.
Neem contact op
Lees verder

Ook interessant