Cases en projecten

Greendeal 3.0 voor zorginstelling Park Zuiderhout

Samen werken aan duurzame zorg

Op 14 maart 2023 ondertekende Park Zuiderhout de Green Deal 3.0 ‘Samen werken aan Duurzame zorg’. BMD Advies helpt de zorginstelling bij de uitvoering van de Green Deal. Met behulp van de routekaart CO2-reductie, duurzaam inkoopbeleid gestoeld op de drie P’s en het opzetten van een plan van aanpak.

Park Zuiderhout ligt op een steenworp afstand van Oosterhout en Breda. Op deze unieke plek kunnen mensen op leeftijd landelijk wonen, genieten van het leven en de ondersteuning en zorg ontvangen die nodig is.

Wat is de Green Deal 3.0?

In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor 7% van de uitstoot van broeikasgassen, 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik. De zorgsector werkt daarom aan duurzame zorg. Rijksoverheid en zorgorganisaties maakten hierover afspraken in de Green Deal 3.0 ‘Samen werken aan Duurzame Zorg’. Er zijn vijf doelen:

  1. Gezondheidsbevordering van patiënten, cliënten en medewerkers
  2. Vergroten bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en andersom
  3. Reductie CO2 -uitstoot vastgoed en vervoer: 30% in 2026, 55% in 2030 en klimaatneutraal in 2050
  4. Verminderen primair grondstofgebruik met 50% in 2030 en maximaal circulaire zorg in 2050
  5. Verminderen milieubelasting door medicatie(gebruik)

Directeur-bestuurder Camiel Hoek: “Park Zuiderhout heeft een enorme drive om te verduurzamen, daarom committeren we ons aan de Green Deal 3.0. Ook de vorige Green Deals ondertekenden wij.”

Milieuthermometer Zorg

De zorginstellingen die zich aansluiten bij de Green Deal maken gebruik van de Milieuthermometer zorg, een tool om inzichtelijk te maken aan welke Green Deal-eisen de organisatie voldoet. Afhankelijk van de duurzaamheidsprestaties is een bronzen, zilveren of gouden certificaat te verdienen. Dat dat alleen de koplopers zijn, blijkt wel uit de aantallen: van de bijna 60.000 zorginstellingen die er zijn, hebben op dit moment iets meer dan 350 instellingen een Milieuthermometer Zorg certificaat. Al in 2021 ontving Park Zuiderhout het zilveren certificaat, een erkenning voor hun inzet.

Routekaart voor CO2-reductie

BMD-adviseur Jaap van de Sande: “Om dit zilveren certificaat te behouden wegen ook de plannen om de langetermijndoelstellingen te bereiken zwaar mee. Voor energie is dat bijvoorbeeld de routekaart CO2-reductie.”

Hiervoor is het energielabel voor alle gebouwen en verhuurappartementen bepaald, in totaal zo’n honderd adressen. De nieuwere gebouwen hebben nu het A-label. Het monumentale missiehuis, in 1916 gebouwd, staat echter nog onderaan de energieladder. “Het laaghangend fruit is hier al wel geplukt: zo is het verwarmingssysteem redelijk recent en hangt er vrijwel overal ledverlichting die op aanwezigheid geschakeld is. Om de ambitie voor CO2-reductie waar te maken gaan nu we onderzoeken wat mogelijk is om het missiehuis verder te verduurzamen. Er zit nu bijvoorbeeld nog enkelglas, dat kan vervangen worden door HR++-beglazing. Zodra we echter iets aan de buitenkant willen veranderen, moet monumentenzorg daar toestemming voor geven. Voor de andere gebouwen ligt dat eenvoudiger: door het gebouw dat Park Zuiderhout verhuurt aan een kinderopvang te voorzien van zonnepanelen en warmtepompen, komen we voor dat pand bijvoorbeeld al dichtbij energieneutraal”, aldus onze adviseur Jaap. Lees op onze themapagina energietransitie meer over verduurzamen.

Duurzaam inkoopbeleid gestoeld op drie P’s

Ook het duurzaam inkoopbeleid is geschreven: “Hier zijn de drie P’s, People – Planet – Profit, echt leidend. Het gaat bijvoorbeeld om de inkoop van medicijnen of medische apparatuur, maar ook om facilitaire zaken en voeding. Aan de hand van een aantal criteria bepaal je wat de meest duurzame keuze is. Bij voeding gaat het dan bijvoorbeeld om biologisch voedsel, lokaal geproduceerd en seizoensgebonden. Zo staat eten dat ingevlogen wordt, niet snel op het menu staan.”

Wegwijs in wirwar documenten

Angela de Jong, projectmanager duurzaamheid van Park Zuiderhout is aanvoerder van het projectteam Green Deal. “Toen ik in oktober 2022 begon, had ik nog geen ervaring met de Green Deal zorg. Met de milieuthermometer gaat een wirwar aan documenten en termen gepaard. Door Jaap zie ik nu de logica daarvan. We maakten samen een plan van aanpak en verdeelden de taken. Ik schreef zelf het afvalpreventieplan, het mobiliteitsplan en het communicatieplan, nu ben ik met het voedingsbeleid bezig. Omdat voor de routekaart CO2-reductie zoveel kennis nodig is om de kansen te herkennen, besteden we dat uit aan BMD Advies. Jaap is heel betrokken, ik ben blij met zijn professionele aanpak. Doordat hij regelmatig bij ons locatie is, beantwoordt hij direct mijn vragen”, geeft Angela aan.

Energie & Transitie

Ook aan de slag met CO2-reductie of duurzaamheid ?

Heeft jouw organisatie of bedrijf ook de ambitie om te verduurzamen en het energieverbruik te reduceren? BMD Advies helpt je daar graag bij. Voor meer informatie of vragen.
Neem contact op
Lees verder

Ook interessant