Het is een open deur: meten is weten. Maar hoe belegen deze uitspraak ook is, bij veel bedrijven zie ik dat ze 5 tot 10% winst boekten door alleen het energieverbruik te monitoren en eenvoudige acties door te voeren. Dat zijn toch resultaten die de moeite waard zijn!
Je energieverbruik analyseren
Met een energiebalans breng je in kaart wat je verbruikt en waar je het verbruikt. Natuurlijk ga je daarin zover als je wilt. Daarom adviseer ik mijn klanten om gewoon bij het begin te beginnen: het uitlezen van de elektriciteitsmeter. Als dat een slimme meter is, breng je het verbruik zelfs tot op het kwartier in beeld.
Wil je een stap verder gaan, dan kan ik een in energiemonitoring gespecialiseerd adviesbedrijf voor je inschakelen. Een van die adviseurs is een enthousiaste amateurwielrenner. Hij vergeleek energiemonitoring met het meten van zijn fietsprestaties. Omdat hij het idee had dat hij weliswaar veel trainde, maar geen vooruitgang zag, kocht hij een kilometerteller. Wat bleek: hij maakte wel degelijk meer kilometers!
Informatie steeds gedetailleerder
Hij stapte over op een uitgebreider model, dat naast de afstand ook de snelheid bijhield. Toen hij na een maand de resultaten naast elkaar legde, ontdekte hij dat het aantal kilometers niet alleen toenam, maar dat zijn gemiddelde snelheid ook omhoogging. Vervolgens schafte hij een hartslagmeter aan, om te kijken of hij zijn energie beter kon verdelen. Met een app verzamelde en analyseerde hij alle gegevens. Zo ontdekte hij met welke hartslag hij het beste presteert, op welke momenten hij zijn krachten moet sparen of juist extra moet aanzetten om tot de beste eindtijd te komen.
Energiemonitoring maakt verspilling of storingen inzichtelijk
Energiemonitoring is niet anders. Begin simpelweg met de hoofdmeters: hoeveel kW per uur verbruik je? Volg het energieverbruik gedurende een langere periode op de voet en verfijn de gegevensverzameling gaandeweg. Op welke momenten verbruik je het meeste? Waar zitten de energieslurpers? Door deze gegevens te verzamelen, bereken je het gemiddelde verbruik en worden afwijkingen direct zichtbaar. Zijn er fouten in de productie gemaakt, waardoor het energieverbruik steeg? Is er sprake van energieverspillend gedrag? Op welke wijze draaien de installaties het meest energie-efficiënt?
Training Energiecoördinator
Wil je werk maken van je energiebalans en leren hoe jouw bedrijf energie kan besparen? Ben je geïnteresseerd in onderwerpen als de Trias Energetica en wil je weten wat de Energiebesparingsplicht – EED voor jouw bedrijf betekent? Dan is de training Energiecoördinator echt iets voor jou. Deze training geeft jou de actuele kennis en praktische handvatten.De training Energiecoördinator is ontwikkeld voor mensen die de functie van Energiecoördinator gaan vervullen, maar is ook ideaal voor QHSE/KAM-coördinatoren die een stap verder willen gaan op het vlak van duurzaamheid en energie.
Kijk voor meer informatie over de training Energiecoördinator en de startdata op BMD Academy of download de brochure.
Peak shaving als laaghangend fruit
Vervolgens kun je acties doorvoeren die energiekosten besparen. Daarvoor zijn lang niet altijd grote investeringen nodig. Heeft jouw bedrijf een dynamisch energiecontract en reken je je verbruik per uur af? Tijdens piekuren is stroom duurder. Door je energie-intensieve machines aan te zetten op de uren dat stroom goedkoper is, bespaar je dus al een hoop kosten. Peak shaving is ook een mooi voorbeeld van laaghangend fruit: je start ’s morgens de machines niet allemaal tegelijk op, maar zet om het kwartier een nieuwe machine aan. Zo voorkom je die piekbelasting en is je stroomverbruik gelijkmatiger.