Nieuws

ILT: “Pas veiligheidsinformatiebladen aan vóór 1 januari 2023”

Op 18 juni 2020 zijn er nieuwe eisen vastgesteld voor veiligheidsinformatiebladen (VIB’s), in 2023 gaan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en andere inspectiediensten hierop controleren. Leveranciers hebben een verantwoordelijkheid wanneer het gaat om het veilig werken met gevaarlijke stoffen en mengsels. Hierom doet de inspectie een oproep aan leveranciers van gevaarlijke stoffen en mengsels om vóór 1 januari 2023 hun VIB’s aan te passen. VIB’s verlagen de risico’s bij werken met gevaarlijke stoffen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport deed deze oproep op 21 november. Klik hier om het hele bericht te bekijken.

Voor eindgebruikers: Doe de VIB-check

Ben jij eindgebruiker van gevaarlijke stoffen en/of mengsels? Het veiligheidsinformatieblad dat je krijgt van leveranciers is onmisbaar om veilig te werken met gevaarlijke stoffen, het is belangrijk en wettelijk verplicht dat deze informatie klopt. Controleer of de veiligheidsinformatiebladen van leveranciers voldoen aan de belangrijkste vereisten uit de Europese verordeningen REACH en CLP met de VIB-check, een initiatief van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA).

Doe de VIB-check op vib-check.nl

Voor leveranciers: Bekijk de SDS checklist

Ben je leverancier, producent, importeur of menger en wil je weten of de veiligheidsinformatiebladen van jouw organisatie voldoen aan gestelde eisen? Raadpleeg dan de ‘Safety Data Sheet’ (SDS) checklist van het Europees Agenschap voor chemische stoffen (ECHA).

SDS staat voor ‘Safety Data Sheet’ en is de Engelse benaming voor het veiligheidsinformatieblad.

Werken met gevaarlijke stoffen thema
Lees verder

Meer over gevaarlijke stoffen?

1 op de 6 werknemers heeft te maken met gevaarlijke stoffen. Wanneer je in de industrie of zorg werkt, is de kans groot dat je weleens te maken krijgt met gevaarlijke stoffen. Wat zijn gevaarlijke stoffen? Welke regels gelden er?
Bekijk onze themapagina