Blogs

Hoe mentaal sterk zijn jij en je team?

Week van de werkstress 2021: mentaal sterk! Hoe houd jij werk en privé goed in balans? Hoe staat het met jouw stressbeleving? Hoe vitaal ben jij? En je team? En hoe bewust zijn jij en je werkgever je van jullie eigen verantwoordelijkheid wat betreft werkstress? Tijdens de week van de werkstress staan we hierbij stil. Immers, als vitale sterke werknemer en vitaal sterk bedrijf ben je voorbereid op veranderingen, stress en tegenslag.

Belangrijke factor werkstress

Er wordt meer dan ooit een beroep gedaan op individuele werknemers en bedrijven. Het vermogen om goed om te gaan met (dreigende) stress, tegenslag en verandering zijn een belangrijke factor bij werkstress.

De balans tussen werk en privé of tussen inspanning en ontspanning moet in evenwicht zijn. Ervaren jij of jouw collega’s stress, dan is het doorlopen van een training niet voldoende. De werkomgeving en collega’s moeten veranderen. Het bedrijf heeft hier een grote invloed op, maar kan het niet alleen. Wat de ene werknemer als stress beleeft, vindt de andere werknemer een uitdaging. Dus samen met je werkgever kun je stress aanpakken. Dit is niet alleen goed voor jou als persoon, maar zeker ook voor je collega’s en het bedrijf.

Ultieme stresstest

Corona was voor veel mensen en organisaties de ultieme stresstest. Door de coronacrisis werd meer dan ooit een beroep gedaan op de mentale kracht van individuele werknemers en organisaties. De crisis legt niet alleen bekende knelpunten bij werkstress bloot, maar zorgt ook voor nieuwe inzichten over de inrichting van werk, nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe vormen van leiderschap.

Vitaliteit verhogen

Hoe verhoog de vitaliteit voor jezelf, maar ook voor het bedrijf?

1. Mentale schijf van vijf

De mentale schijf van vijf is een praktisch hulpmiddel bij het streven naar mentale kracht. De vijf aandachtspunten komen uit de positieve psychologie.
Aandacht geven aan deze vijf aspecten leidt tot meer geluk en mentaal vitalere mensen.

  1. Emoties: we moeten simpelweg meer positieve emoties ervaren.
  2. Betrokkenheid: het is van belang intrinsiek gemotiveerd, enthousiast en betrokken te zijn bij wat we doen.
  3. Het is voor iedereen belangrijk dat je sociale contacten en relaties van goede kwaliteit zijn.
  4. Een mens heeft het nodig om betekenisvol bezig te zijn.
  5. We hebben behoefte om goed te kunnen presteren. Gezond presteren –zonder ten onder te gaan aan prestatiedruk– is een mentale vaardigheid.

De vijf aspecten versterken elkaar. De mentale schijf van vijf helpt door de veelheid aan mogelijkheden concreet te maken. Gaat het met één van de aspecten beter, dan word je als werknemer mentaal sterker.

2. Werkdrukkompas

Om de werkdruk en de mentale sterkte van je werknemers en je bedrijf in kaart te krijgen, kun je gebruikmaken van het Werkdrukkompas (www.werkdrukkompas.nl). Dit is een tool voor preventiemedewerkers om het onderwerp inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Met 21 stellingen krijg je een indicatie van de factoren in je bedrijf die de werkdruk het meest beïnvloeden. De kant-en-klare presentatie kun je gebruiken om de werkdruk bij het management aan te kaarten.

3. Lumina Spark

Alleen door jezelf (als persoon of organisatie) en de beschikbare hulpbronnen goed te kennen, weet je hoe je met werkdruk om moet gaan.
Met de inzichten verkregen vanuit je Lumina Spark-profiel verhoog je het zelfbewustzijn, onthul je het verborgen potentieel en werk je beter onder druk. Hierdoor ben je voorbereid om met veranderingen, (werk)stress en tegenslagen om te gaan.

 

Hoe kun je als bedrijf ook vitaler worden?

Voor bedrijven hebben we projecten op maat die de organisatie vitaler te maken. Krijg inzicht in je persoonlijke kenmerken. Zodat je de regie kan nemen om je vitaliteit te verhogen. Dit bereik je door training en coaching, samen met onze praktische tips en adviezen.

Lees verder

Ook interessant