Blogs

MVO is dood. Leve de toekomst! (deel I)

De afgelopen jaren hoorden we steeds hoe Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaamheid ‘de toekomst’ zijn. Maar word jij net als ik ook niet een beetje moe van de termen MVO en duurzaamheid? Dekken deze de lading nog wel? Zelf denk ik namelijk van niet. Laat ik je meenemen in mijn gedachten.

Ontwricht of wordt ontwricht!

We leven in interessante tijden. Dat deden we altijd al, maar in het tweede decennium van de 21e eeuw lijkt alles nog meer te versnellen. Oude systemen, verdienmodellen en samenwerkingsvormen lijken hun beste tijd gehad te hebben. In het digitale tijdperk is verandering de enige constante. Disruptieve ontwikkelingen en disruptieve bedrijven kunnen hele branches op zijn kop zetten. Denk hierbij aan het taxiconcept Uber, of aan Airbnb, voor het snel regelen van een overnachting. Of daarvoor al met bol.com.

Meer en meer zien we branches opgeschud worden door nieuwkomers die het anders doen en vooral explosief groeien. Dit gaat ten koste van, ja: jouw omzet. Tel daarbij op andere ontwikkelingen zoals digitalisering en robotisering: onderzoekers voorspellen dat binnen 30 jaar, 80 procent van de huidige banen niet meer bestaan. Wat betekent dit voor uw baan of uw bedrijf? Zit je dan nog lekker met jouw fraaie MVO-strategie of duurzaam product?

Terug naar af: kijk naar de toekomst

Wat mij betreft zal het kunnen duiden van nieuwe ontwikkelingen in de plaats komen van MVO. Dat wat koplopers in MVO 20 jaar geleden deden: kijken naar de toekomst en daarop inspelen. Helaas is MVO nu vooral een kwestie van verantwoorden en rapporteren. Lees: achterom kijken. Een oud gezegde zegt: ‘Wie achterom kijkt, struikelt!’. Bedrijven vertellen graag hoe goed ze zorgen voor of denken aan people, planet, profit. Maar weten we nog voldoende wat de toekomst voor ons bedrijf en onze markt in petto heeft? Kunnen we het grotere geheel nog zien en alle ontwikkelingen en toekomstverwachtingen duiden? Gunnen we onszelf daar nog wel tijd voor of zijn we te druk met de waan van de dag en, als we wat tijd over hebben, het verantwoorden van onze goede bedoelingen met mens en planeet?

Stap er eens uit en denk er eens over na.

Wij hebben een spiegel, en die houden we je graag eens voor. Neem gerust contact op!

Lees verder

Meer blogs van onze collega's