Blogs

Netcongestie: wat betekent het voor jouw bedrijf?

Netcongestie

In veel gebieden in Nederland is er sprake van netcongestie. Dit wil zeggen dat het elektriciteitsnet op veel plaatsen overbelast is. Met netcapaciteit of transportcapaciteit gegeven we aan hoeveel elektriciteit er door het elektriciteitsnet getransporteerd kan worden. Indien er in een regio dus netcongestie is, dan is het ‘plafond’ bereikt en kan er niet verder meer worden getransporteerd over het net. Is er ook netcongestie in jouw regio? En wat heeft dit voor invloed op jouw bedrijf?

Netcongestie in jouw regio

Benieuwd of er sprake is van netcongestie binnen jouw regio? Dit bekijk je eenvoudig op een interactieve kaart. Deze kaart is ontwikkeld door alle netbeheerders in Nederland en is bedoeld voor partijen en producenten die gebruikmaken van een netaansluiting groter dan 3X80A. De kaart is opgedeeld in twee kaartlagen, namelijk de afname en invoeding (terugleveren) van elektriciteit. Door middel van kleurencodes wordt de mate van netcongestie aangegeven. De rode en oranje gebieden hebben te maken met netcongestie. Dat wil zeggen dat er niks meer teruggeleverd of ingevoerd mag worden in het net. De gele gebieden zijn risicogebieden. Het is een kwestie van tijd voordat deze gebieden ook oranje of rood worden.

De interactieve landelijke capaciteitskaart elektriciteitsnet is te bekijken via de website. Klik hier voor de capaciteitskaart elektriciteitsnet.

Schaarste afnemen of terugleveren

Maar wat is de invloed van netgongestie voor jouw bedrijf? Wil je als bedrijf bijvoorbeeld uitbreiden en heb je daardoor een extra elektra-aansluiting nodig? Dan kan dat in gebieden met schaarste (congestiegebieden) op dit moment niet. Extra bedrijfshallen plaatsen mag natuurlijk altijd, maar daar mag dan geen extra elektra-aansluiting voor worden aangevraagd.

Er is sprake van netcongestie als het niet mogelijk om meer elektriciteit af te nemen van het net of terug te leveren aan het net.

Andersom geldt het dus ook. Heb je plannen om zonnepanelen te plaatsen en wil je deze zonnepanelen middels een grootverbruik aansluiting terugleveren? Dan mag je in gebieden met schaarste op het elektriciteitsnet niet terugleveren. Het niet mogen terugleveren betekent een langere terugverdientijd voor je zonnepanelen en/of windmolens.

Wachten op afnemen of terugleveren

Bedrijven krijgen op dit moment geen terugleverovereenkomst vanuit de netbeheerders. Je mag dan geen elektriciteit terugleveren aan het net. Wel is het verstandig om deze overeenkomst alvast aan te vragen, zodat jouw bedrijf op de interesselijst komt te staan. Als er meer capaciteit vrijkomt op het elektriciteitsnet, door bijvoorbeeld uitbreiding van het net of als andere bedrijven gaan verkleinen of geen stroom meer willen terug leveren, kan je eerder een terugleverovereenkomst krijgen door je positie op de interesselijst.

Energie en transitie

Netcongestie in jouw regio

Wil je meer informatie over netcongestie in jouw regio? Neem contact op met onze energieadviseurs. Zij helpen je met alle vragen omtrent de schaarste op het net.
Neem contact op