Nieuws

Energie ontwikkelingen

Energie inkoop

Vanuit onze expertise Energie & Transitie delen we al een aantal jaren met enige regelmaat de actualiteit rond de energieontwikkelingen. Onder andere door de oorlog in Oekraïne en de positie van gas uit Rusland rommelt het al een geruime tijd op de energiemarkt. In dit blog vind je informatie over de status van het aanbod van energie. Wat dat in de praktijk voor de continuïteit en de inkoopstrategie van energie voor bedrijven betekent, komt uiteindelijk neer op maatwerk.

Volatiliteit (prijsverandering) blijft

Het nieuws dat de Russische gasleveringen aan Polen en Bulgarije worden stopgezet wegens onenigheid over de betalingen, heeft gezorgd voor verdere prijsstijgingen in april. De periode “van rust” en prijsdaling na dit nieuws was slechts van korte duur: de gasprijzen zijn verder gestegen door de bekendmaking dat de Europese Commissie voornemens is Russische olie binnen zes maanden te boycotten. De dagprijs gas voor 2022 was hierdoor weer opgelopen tot boven de euro/m3 op 5 mei. Het feit dat ook andere landen zomaar zijn af te sluiten maakt de markt alleen nog maar nerveuzer.

Elektriciteit

De spotprijzen voor elektriciteit lopen eveneens op. Door minder opwek van windparken moet er in Noordwest-Europa meer opgewekt worden met dure fossiele brandstoffen. Wel is de verwachting dat de temperatuur de komende periode naar de zomer gaat oplopen. De verwachting is dat het een stuk warmer wordt dan normaal voor deze tijd van het jaar. Waardoor minder gas wordt gebruikt en het injecteren in de gasopslagen toeneemt. Op dit moment is de vullingsgraad van de gasreserves in Nederland 27%. Dit niveau hadden we vorig jaar pas eind juni.

Hier vind je de ruwe ontwikkelingen van de “kale” gas – en elektraprijzen vanaf 1 januari 2018.

Angst voor leveringstop Russisch gas

Daarnaast zorgt de angst voor een leveringsstop van Russisch gas aan Europa méér voor hoge prijzen dan de feitelijke onderliggende situatie. Op dit moment is de aanvoer van Liquid Natural Gas (LNG) zeer goed en ook de import van Russisch gas dat via Oekraïne en Slowakije Europa binnenkomt, bevindt zich op het hoogste niveau sinds begin 2022. Al met al blijft het op dit moment een zeer onzekere markt met extreem snelle prijsveranderingen en een hoog handelsvolume.

CO2 markt

Ook de prijzen op de CO2-markt zijn op 5 mei enorm gestegen. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de veiling van rechten, waarbij er meer vraag was dan voorzien, en de verwachting dat kolencentrales de komende tijd de gascentrales gaan vervangen, waardoor meer CO2-rechten benodigd zijn door de hoge uitstoot. Zo werd bekend dat in Italië enkele kolencentrales vier jaar langer open blijven om de vraag naar gas te verlagen.

Energie en transitie

Onze energie inkoopspecialisten wijzen je de weg.

Ben jij verantwoordelijk voor de inkoop energie binnen jouw bedrijf. Zie je door de hoeveelheid nieuwberichten en veranderingen door de bomen het bos niet meer?
Neem contact op
Lees verder

Ook interessant