Blogs

Wederom uitstel Omgevingswet: dat is eigenlijk niet zo erg

“Wacht even, heb ik dit bericht een paar weken terug niet al gelezen?” Je zou het bijna denken, maar nee. 1 juli is definitief van de baan, wordt het 1 oktober wordt of 1 januari 2023 lijkt waarschijnlijker.

Let op: de publicatie datum van dit artikel ligt voor recentere artikelen over Omgevingswet. Inmiddels is de datum verschoven van 1 januari naar 1 juli 2023 naar 1 januari 2024. Bekijk hier de meest actuele invoeringsdatum en informatie over de Omgevingswet. In mei schreven we al over het uitstel in 2021.

Moeten we verrast zijn?

Heel eerlijk, nee. Misschien zijn we zelfs meer opgelucht. Vooral omdat zorgvuldigheid en een plan zonder dooddoeners als “geen punt, maar een komma” wel van pas komt bij ‘de grootste wetgevingsoperatie sinds 1848’.

Het enige bijzondere aan deze situatie is dat de vorige verantwoordelijke, minister Ollongren, in een brief nog aangaf dat het zorgvuldig moet maar dat 1 juli nog steeds haalbaar is. Nog geen twee maanden later schrijft De Jonge dat het niet verantwoord is. Iets met hete aardappel?

Uitstel, geen afstel

Er zijn personen en bedrijven die zich al jaren netjes voorbereiden, bijvoorbeeld door zich op te leiden. Moeten deze op herhaling? Denk ook aan de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) die nu opnieuw wordt uitgesteld.

Volgens ons is uitstel op dit moment niet verkeerd. Maar het steeds opschuiven met enkele maanden is niet werkbaar, niet voor bedrijven en niet voor ons. Wij vragen ons af of uitstel van drie of zes maanden genoeg is om, in de woorden van minister De Jonge, de Omgevingswet verantwoord in te voeren.

Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)

Het DSO is veelgenoemd in de afgelopen weken. Naast dat het niet zou werken zoals bedoeld, werd het oefenen met het systeem ook bemoeilijkt door storingen en updates. Invoering in juli zou dus ook erg onverstandig zijn geweest.

Digitaal Stelsel Omgevingswet – Zodra de Omgevingswet wordt ingevoerd worden ruimtelijkeplannen.nl, het Omgevingsloket Online, Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) vervangen. Hier komt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) voor in de plaats. Het DSO is al bereikbaar, hier is al veel nuttige informatie te vinden. Wil je een introductie tot het DSO? Bekijk dan het webinar van ‘Aan de slag met de Omgevingswet’.

Hoe nu verder?

In de komende periode wordt er meer duidelijk. Tot die tijd is het altijd goed om te oefenen met het DSO, mocht deze werken.

Omgevingswet

De weg naar de Omgevingswet

Wat komt er op ons af en wat zijn de veranderingen? Van uiteenlopende wet- en regelgeving, bestuurlijke maatregelen en ministeriële regelingen naar één overzichtelijke Omgevingswet. Lees het op onze themapagina.
Thema Omgevingswet