Landelijke dekking, regionaal betrokken. Met bijna 80 adviseurs verdeeld over negen vestigingen is er altijd een BMD in de buurt. Kies jouw vestiging of neem rechtstreeks contact op.
Een arbobeleid, het afschermen van werkplekken en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn maatregelen die jouw organisatie veiliger maken. Maak jouw organisatie nóg veiliger door veiligheid in te bedden in jouw bedrijfscultuur.
De bedrijfscultuur van een organisatie bestaat uit de ongeschreven regels, gewoontes en gedrag van alle medewerkers. De bedrijfscultuur is gebaseerd op gedeelde waarden. Daarnaast is de bedrijfscultuur van iedere organisatie uniek. De cultuur van het bedrijf is dus een onderscheidend vermogen en veilig werken doe je samen. Een arbobeleid, het afschermen van werkplekken en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn maatregelen die jouw organisatie veiliger maken. Maak jouw organisatie nóg veiliger door veiligheid in te bedden in jouw bedrijfscultuur.
Zorg ervoor dat collega’s het veiligheidsprotocol kennen en weten toe te passen, pas dan handel je volgens dit protocol. Wanneer je over de veiligheid nadenkt, zie je ook eerder onbekende risico’s. Een hoog veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie is onmisbaar op de werkvloer. De werknemers en partners binnen alle lagen van de organisatie moeten zich bewust zijn van hun eigen bijdrage aan de veiligheid. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers of leveranciers. Veiligheid creëer je met z’n allen, in de hele keten.
Wil je het veiligheidsbewustzijn en het veilig handelen binnen je organisatie structureel verbeteren? Met de veiligheidscultuurladder heb jij inzicht in de stand van zaken en ontdek je hoe je organisatie continu kan verbeteren. De veiligheidscultuurladder (oftewel: Safety Culture Ladder) is een certificeerbare norm om het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen binnen organisaties te meten en constant te verbeteren.
Draagvlak en betrokkenheid creëren zijn cruciaal voor het veilig werken. Als er draagvlak en betrokkenheid is voelt elke medewerker zich veilig en nog belangrijker: hij of zij voelt zich hier ook verantwoordelijk voor.
Leiderschap Niet alleen de QHSE’er binnen de organisatie, maar de gehele organisatie moet achter het veiligheidsbeleid staan. Dit begint bij het management.
Weerstand Iedere werknemer vindt veiligheid en gezondheid belangrijk. Maar toch werken we niet altijd even veilig. Dit heeft verschillende oorzaken:
We geven je 3 handvaten waar je vandaag nog mee aan de slag kunt gaan!
1. Betrek je collega’s bij het zoeken naar oplossingen
Laat medewerkers meedenken over oplossingen en zelf een bijdrage leveren aan de oplossing. Medewerkers voelen zich hierdoor betrokken. Betrokkenheid leidt tot een verbeterde veiligheidscultuur en een hogere productiviteit. Door veiligheidsproblemen een eigen en een gezamenlijke verantwoordelijkheid te maken, daag je collega’s uit om oplossingen te bedenken. Wanneer je risico’s of ongevallen gezamenlijk bespreekt, spreek dan niet over ‘fouten’. Wanneer je spreekt over fouten associeer je dit met schuld.
Ongevallen en risico’s hebben vaak meerdere oorzaken. Wanneer je spreekt van bijvoorbeeld ‘lessen uit het verleden’ spreek je niet iemand persoonlijk aan, maar is iedereen verantwoordelijk. Daarnaast beschouw je de ‘fout’ als leermoment en ontstaat er een open cultuur. Wanneer medewerkers volledig meedoen en veiligheid centraal staat in de bedrijfscultuur zorg je ervoor dat collega’s veilig werken. Dit betekent dus dat je collega’s regels volgen en je voldoet aan wet- en regelgeving.
2. Ken je collega’s
Een cultuurverandering bij een organisatie is niet altijd even makkelijk. Je hebt te maken met verschillende personen. Elke vestiging, afdeling en persoon is anders. Zorg ervoor dat je inzicht hebt in de personen binnen je organisatie. Jij kent ze het beste! Wanneer je weet hoe de organisatie in elkaar zit weet je hoe je de cultuurverandering moet aanpakken. Lumina Spark is een methodiek die hierbij helpt. Je krijgt inzicht in drijfveren, talenten en valkuilen van jouw collega’s en teams. Zonder hen in hokjes te plaatsen. Daarnaast geeft deze methodiek inzicht in de verbetering van de persoonlijke effectiviteit van elke medewerker, leiderschap en teamontwikkeling. Met een Lumina Spark-profiel en -training haal je het beste uit je collega’s!
3. Structurele aanpak
Wanneer gedragsverandering plaatsvindt, zorg er daarna dan voor dat de veiligheid structureel terugkomt binnen de gehele organisatie. Dit betekent een vaste wijze van werken, gebaseerd op de bedrijfsprocessen en ondersteund door procedures. Structuur zorgt voor regelmaat. Zonder structuur geen cultuurverandering. Voorbeelden van structurele aandacht voor veiligheid zijn een vast agendapunt voor het bespreken van de veiligheid op werkoverleggen en directievergaderingen. Systematisch observeren van medewerkers en veilig gedrag belonen met een schouderklopje.
Staat jouw vraag over de bedrijfscultuur en veiligheid hier niet tussen? Neem dan contact op met onze specialisten.
De bedrijfscultuur wordt onbewust bepaald door alle medewerkers. De cultuur wordt ook bepaald door de samenstelling van de organisatie. Medewerkers hebben bijvoorbeeld cultuur en waarden die ze meenemen. Ook van invloed zijn doel en de branche waarin de organisatie zich bevindt en hoe de hiërarchie is binnen de organisatie. Ook de interactie tussen medewerkers en externe partijen heeft invloed. Tot slot heeft de plaats van de organisatie in de maatschappij ook gevolgen voor de bedrijfscultuur.
Het is lastig vast te stellen hoe lang een cultuurverandering duurt. Elke organisatie is uniek en hierdoor verschilt dit per organisatie. Wanneer je begint met een cultuurverandering zie je langzaam de veranderingen binnen de organisatie. De weerstand die er in het begin is, is het grootste obstakel. Wanneer je die fase voorbij bent, moet je er alleen voor zorgen dat je medewerkers motiveert zodat ze participeren. Daarna is het alleen nog structureel bijhouden.
De bedrijfscultuur is een onderdeel in het succes van jouw organisatie. Deze heeft namelijk invloed op het werkplezier van je collega’s. Wanneer het werkgeluk van je collega’s hoog is werken ze ook effectiever en is er minder verzuim. Daarnaast zorgt een bedrijfscultuur voor een onderscheidend vermogen. Heb jij een bedrijfscultuur die veel mensen aanspreekt? Dan heb jij minder problemen bij het vinden van nieuw personeel. Apple en Google investeren ook veel in de bedrijfscultuur om top- ICT’ers aan te trekken tot hun organisatie.