Bedrijfscultuur en veiligheid

Veilig werken doe je samen

Een arbobeleid, het afschermen van werkplekken en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn maatregelen die jouw organisatie veiliger maken. Maak jouw organisatie nóg veiliger door veiligheid in te bedden in jouw bedrijfscultuur.


Wat is Bedrijfscultuur?

De bedrijfscultuur van een organisatie bestaat uit de ongeschreven regels, gewoontes en gedrag van alle medewerkers. De bedrijfscultuur is gebaseerd op gedeelde waarden. Daarnaast is de bedrijfscultuur van iedere organisatie uniek. De cultuur van het bedrijf is dus een onderscheidend vermogen en veilig werken doe je samen. Een arbobeleid, het afschermen van werkplekken en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn maatregelen die jouw organisatie veiliger maken. Maak jouw organisatie nóg veiliger door veiligheid in te bedden in jouw bedrijfscultuur.

Veiligheidsbewustzijn met de veiligheidscultuurladder

Zorg ervoor dat collega’s het veiligheidsprotocol kennen en weten toe te passen, pas dan handel je volgens dit protocol. Wanneer je over de veiligheid nadenkt, zie je ook eerder onbekende risico’s. Een hoog veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie is onmisbaar op de werkvloer. De werknemers en partners binnen alle lagen van de organisatie moeten zich bewust zijn van hun eigen bijdrage aan de veiligheid. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers of leveranciers. Veiligheid creëer je met z’n allen, in de hele keten.

Wil je het veiligheidsbewustzijn en het veilig handelen binnen je organisatie structureel verbeteren? Met de veiligheidscultuurladder heb jij inzicht in de stand van zaken en ontdek je hoe je organisatie continu kan verbeteren. De veiligheidscultuurladder (oftewel: Safety Culture Ladder) is een certificeerbare norm om het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen binnen organisaties te meten en constant te verbeteren.

Handige tips

Draagvlak en betrokkenheid

Draagvlak en betrokkenheid creëren zijn cruciaal voor het veilig werken. Als er draagvlak en betrokkenheid is voelt elke medewerker zich veilig en nog belangrijker: hij of zij voelt zich hier ook verantwoordelijk voor.

Leiderschap
Niet alleen de QHSE’er binnen de organisatie, maar de gehele organisatie moet achter het veiligheidsbeleid staan. Dit begint bij het management.

  • Medewerkers inspireren, motiveren en het goede voorbeeld geven zijn fundamenteel voor de veiligheid.
  • Wanneer de directeur uitdraagt dat hij veiligheid belangrijk vindt, volgen leidinggevenden.
  • (Top)management moet leiderschap tonen om gedragsverandering te realiseren.
  • Andere factoren zoals de bevlogenheid en de sense of urgentie van collega’s spelen ook een grote rol. Op den duur ontstaat er een bedrijfscultuur waarin veilig werken de norm is.

Weerstand
Iedere werknemer vindt veiligheid en gezondheid belangrijk. Maar toch werken we niet altijd even veilig. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • Geef medewerkers de gelegenheid om aan te geven waarom het niet lukt.
  • Daarnaast verander je gedrag door intenties te beïnvloeden en tegelijkertijd te werken met omgevingsprikkels. Dus als jouw collega wel veilig wil werken dan kan een leidinggevende dit stimuleren.

Gedragsverandering

We geven je 3 handvaten waar je vandaag nog mee aan de slag kunt gaan!

1. Betrek je collega’s bij het zoeken naar oplossingen

Laat medewerkers meedenken over oplossingen en zelf een bijdrage leveren aan de oplossing. Medewerkers voelen zich hierdoor betrokken. Betrokkenheid leidt tot een verbeterde veiligheidscultuur en een hogere productiviteitDoor veiligheidsproblemen een eigen en een gezamenlijke verantwoordelijkheid te maken, daag je collega’s uit om oplossingen te bedenken. Wanneer je risico’s of ongevallen gezamenlijk bespreekt, spreek dan niet over ‘fouten’. Wanneer je spreekt over fouten associeer je dit met schuld.

Ongevallen en risico’s hebben vaak meerdere oorzaken. Wanneer je spreekt van bijvoorbeeld ‘lessen uit het verleden’ spreek je niet iemand persoonlijk aan, maar is iedereen verantwoordelijk. Daarnaast beschouw je de ‘fout’ als leermoment en ontstaat er een open cultuur. Wanneer medewerkers volledig meedoen en veiligheid centraal staat in de bedrijfscultuur zorg je ervoor dat collega’s veilig werken. Dit betekent dus dat je collega’s regels volgen en je voldoet aan wet- en regelgeving.

2. Ken je collega’s

Een cultuurverandering bij een organisatie is niet altijd even makkelijk. Je hebt te maken met verschillende personen.  Elke vestiging, afdeling en persoon is anders. Zorg ervoor dat je inzicht hebt in de personen binnen je organisatie. Jij kent ze het beste! Wanneer je weet hoe de organisatie in elkaar zit weet je hoe je de cultuurverandering moet aanpakken. Lumina Spark is een methodiek die hierbij helpt. Je krijgt inzicht in drijfveren, talenten en valkuilen van jouw collega’s en teams. Zonder hen in hokjes te plaatsen. Daarnaast geeft deze methodiek inzicht in de verbetering van de persoonlijke effectiviteit van elke medewerker, leiderschap en teamontwikkeling. Met een Lumina Spark-profiel en -training haal je het beste uit je collega’s!

3. Structurele aanpak

Wanneer gedragsverandering plaatsvindt, zorg er daarna dan voor dat de veiligheid structureel terugkomt binnen de gehele organisatie. Dit betekent een vaste wijze van werken, gebaseerd op de bedrijfsprocessen en ondersteund door procedures. Structuur zorgt voor regelmaat. Zonder structuur geen cultuurverandering. Voorbeelden van structurele aandacht voor veiligheid zijn een vast agendapunt voor het bespreken van de veiligheid op werkoverleggen en directievergaderingen. Systematisch observeren van medewerkers en veilig gedrag belonen met een schouderklopje.

 

FAQ

Veel gestelde vragen over bedrijfscultuur en veiligheid

Staat jouw vraag over de bedrijfscultuur en veiligheid hier niet tussen? Neem dan contact op met onze specialisten.