Nieuws

Energieontwikkelingen: einde prijsschommelingen?

Einde aan enorme prijsschommelingen?

De afgelopen maanden hebben we nog altijd te maken gehad met extreem snelle prijsveranderingen, waarbij op meerdere momenten prijzen zijn teruggetrokken door leveranciers vanwege sterk gewijzigde marktontwikkelingen. Als we echter kijken naar de periode van april 2022 tot april 2023 zien we dat de grootste prijsschommelingen achter de rug zijn. Maar wat zegt dit over de toekomst?

Stijgende gasprijs

De stakingsdreiging bij een tweetal Australische LNG-exportfaciliteiten begin september zorgt er eind augustus voor dat de gasprijs voor levering in 2024 met circa 6% stijgt. De exacte impact op exportvolumes moet nog blijken, aangezien de acties wellicht geleidelijk worden opgeschaald en daardoor variëren.

Naast de stakingsdreiging is de gastoevoer vanuit Noorwegen momenteel gehalveerd door grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan het Troll en gasverwerkingsstation Kollsnes. Dit beperkt tot half september de Noorse gastoevoer drastisch. Deze werkzaamheden vinden regelmatig plaats en kunnen zorgen voor een tijdelijke stijging van de gasprijs.

Het goede nieuws

Onze Europese gasbergingen zitten voor 93% vol. Dat is wel eens minder geweest de afgelopen jaren. Dat biedt de markt enige geruststelling en tempert waarschijnlijk de prijsstijgingen op de korte termijn, mits aanvullende tegenvallers uitblijven. De gasmarkt blijft de komende tijd gevoelig door o.a. het nieuws omtrent de stakingen en de gevolgen voor de Australische LNG-productie.

Stevige onbalans elektriciteitsprijzen door onstuimig weer

Onlangs vonden de langetermijn-elektriciteitsprijzen hun weg weer naar beneden na het hoogste niveau in een maand tijd te hebben aangetikt. De neerwaartse correctie lag in lijn met de prijsontwikkelingen van aardgas.

Doordat er stevige onweersbuien over ons land trokken in augustus was er veel minder zonne-opwek dan voorspeld, wat voor krapte en zeer hoge onbalansprijzen (€ 1.959) zorgde.

We zien enig dalingspotentieel rond de langetermijnprijzen voor elektriciteit, maar blijven voorzichtig in onze advisering. Een ding is zeker: achteraf is een variabel APX- contract voor 2023 een zeer goede keuze geweest.

Gunstiger beeld voor contracten

Het blijft onzekerheid troef in de energiemarkten. De lagere prijsschommelingen zeggen op dit moment weinig over de toekomstverwachtingen. Het lijkt erop dat de markt op zoek is naar een nieuwe ondergrens. De hoge pieken van vorig jaar, waar nog altijd veel ondernemers zware hinder van ondervinden, liggen in ieder geval ver achter ons. Maar wat zegt dit over de toekomst? Gelukkig is er een wat gunstiger beeld voor de contracten de komende jaren, maar helaas we zijn er nog lang niet.

Nog geen nieuw contract voor 2024? Wat te doen!

Wat kan jouw bedrijf doen als er nog geen nieuwe contracten zijn gesloten voor 2024 en verder? Voor variabel gaan of toch voor vast en zo ja, voor hoe lang dan? Of wellicht een combinatie van die twee om de risico’s te spreiden? BMD Advies helpt jouw bedrijf graag om een antwoord te vinden op deze vraagstukken.

Energie & Ttransitie

Benieuwd naar de juiste inkoopstrategie en looptijd voor jouw bedrijf?

Wij volgen de ontwikkelingen op de markten nauwlettend. Neem voor een op maat gemaakte inkoopstrategie en de actuele inkooptarieven contact met ons op!
Team Energie & Transitie