Nieuws

Energie-ontwikkelingen: overleven geblazen in 2023

Energie Ontwikkelingen Sept.

Een bewogen jaar

Het afgelopen jaar was op zijn zachtst gezegd een bewogen jaar in de energiemarkt, waarin de tarieven van zowel gas als elektriciteit naar recordhoogtes zijn gestegen. Hieronder een korte review van alle ontwikkelingen in 2022 en wat is er te verwachten in 2023.

Review 2022

Record op record

Aan het begin van 2022 lagen de gasprijzen lager dan eind december 2021, mede door een warme jaarwisseling. Ook de olieprijzen leken te stabiliseren. Niets aan de hand dus zou je denken. Toen brak echter de oorlog in Oekraïne uit en zagen we zowel de gas- als elektriciteitsprijzen record na record verbreken, met stijgingen van soms wel 60% per dag.

Inflatie enorm opgedreven

Vanwege deze hoge prijsniveaus werd de inflatie enorm opgedreven. Vele ondernemers met variabele contracten(tarieven) kwam het water aan de lippen te staan. Het absolute dieptepunt bereikte we in de zomer van 2022. Tarieven stonden toen rond de € 0,90,- per kWh en boven de € 3 ,-  per m3 . Weliswaar slechts kort, maar je zult maar een verbruik hebben van 500.000 m3 en 5.000.000 kWh op jaarbasis. Dat kan enorm in de papieren lopen. Hieronder vind je de ruwe ontwikkelingen van de “kale” elektriciteitsprijzen vanaf 1 januari 2022.

 

Zoeken naar alternatieven

In september is Europa op zoek gegaan naar alternatieven voor gasleveringen. Gas uit Rusland was riskant en eigenlijk niet meer gewenst. De vermoedelijke sabotage aan de Nord Stream-pijpleiding heeft dit alleen maar versterkt. In het najaar van 2022 heerste er grote bezorgdheid over de vullingsgraden van onze gasopslagen. Een koude winter kan wel eens rampzalig worden. Uiteindelijk zijn overal in Europa de gasopslagen tot ruim boven de 80% geïnjecteerd met (grotendeels) zeer duur gas. Dit is o.a. gebeurd met Noors gas en LNG-gas (na omzetting) uit de VS. Hieronder vind je de ruwe ontwikkelingen van de “kale” gasprijzen vanaf 1 januari 2022.

 

Grootste paniek uit de markt?

Vooralsnog is de grootste paniek uit de markt, de winter is tot nu toe redelijk mild en het gasverbruik dus lager.

Dit neemt niet weg dat de energietarieven nog altijd extreem hoog liggen als we ze vergelijken met circa 2 jaar geleden. In deze kerstperiode hebben we gelukkig een verdere daling van de tarieven gezien, mede dus vanwege het zachte weer, maar ook doordat er veel minder gas wordt verbruikt als gevolg van energiebesparingen. Iedereen lijkt ervan doordrongen dat energie besparen rendabeler en belangrijker is dan ooit te voren.

Het hoofd boven water houden

Laten we hopen dat de ingezette daling het begin is van de terugkeer naar enigszins acceptabele prijsniveaus voor 2023. Veel hangt af van enerzijds de oorlog in Oekraïne die nog voortduurt en anderzijds het algehele gasverbruik in Europa. Met de huidige tarieven gaan nog altijd zeer veel ondernemers moeite krijgen om het hoofd boven water te houden. Tot nader order lijkt het overleven geblazen voor 2023 en hopen op betere tijden.

In contact
Energie & Transitie

Onze energie inkoopspecialisten wijzen je de weg

Neem contact op voor de actuele inkooptarieven en inkoopstrategie BMD energiespecialisten
Team Energie & Transitie
Lees verder

Ook interessant