Nieuws

Energieontwikkelingen: van rustig vaarwater naar kolkende rivier?

Energieontwikkelingen, Energietarieven, Energie & Transitie, Windmolens

Energieontwikkelingen: wat zijn de laatste trends?

In de wereld van energie zijn er voortdurend nieuwe energieontwikkelingen gaande. Na een periode van enkele maanden waarin de tarieven behoorlijk zijn gedaald en vervolgens gestabiliseerd zien we, sinds de aanval van Iran enkele weken geleden, in de tarieven weer oplopen. De wereld kijkt vol spanning toe wat er kan gaan gebeuren, en dit doet de tarieven vanzelfsprekend geen goed. Hoe lang deze onzekerheid zal gaan duren weet niemand!

Gezonde gasaanvoer

De aanvoer van gas is gelukkig nog altijd ’gezond’ te noemen, zowel van LNG als vanuit Noorwegen. Momenteel lopen de temperaturen op en is het legen van de buffers weer aan het omslaan naar het vullen van de gasbuffers in Europa. Aangezien Europa deze winter op recordniveaus is geëindigd, zou het onder normale omstandigheden geen problemen moeten opleveren om de gasvoorraden gevuld te krijgen.

Ook is het besparen en zuinig aan doen met gasverbruik nog aan de orde van de dag, waardoor de algehele gasvraag nog altijd veel lager is dan voorheen. Gezonde aanvoer, een zachte winter, energiebesparing en goed gevulde voorraden zorgen er tot nu toe min of meer voor dat de impact van de situatie in Israël relatief beperkt blijft. Zonder verdere garanties te geven vanzelfsprekend, want er kan nog van alles gebeuren in de markt.

Onderhoud en storingen

Neem als voorbeeld de recente storing in de Noorse Gasinstallatie ‘Nyhamna vorige week. Dit zorgde tijdelijk voor minder aanvoer vanuit Noorwegen, wat de prijs ook enigszins opdreef. Daarnaast begint rond deze periode het jaarlijks geplande Noorse onderhoud, wat met name in mei voor minder gastoevoer zal zorgen. Wel moet opgemerkt worden dat het geplande onderhoud minder is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De verwachting in de markt is dan ook dat de impact zal meevallen.
Verder dient er rekening mee gehouden te worden dat er vanuit de Amerikaanse liquefied natural gas (LNG) terminal Freeport langdurend onderhoud nodig is, wat de export beperkt. Inmiddels hebben alle drie de productie-installaties stilgelegen.

Ook is de vraag naar LNG in Azië toegenomen en is de prijs daar hoger geworden, wat het interessanter maakt om LNG naar Azië te verschepen in plaats van naar Europa. Daarbij komt nog dat er momenteel geen LNG uit Qatar naar Europa binnen kan komen vanwege de gevaarlijke situatie rond de Straat van Hormuz in het Midden-Oosten.
Het maken van inkoopbeslissingen blijft dus erg lastig op dit moment, zeker als jouw bedrijf nu nog de tarieven heeft van voor de oorlog. Een stijging van de energiekosten voor komend jaar lijkt nog altijd onvermijdelijk.

Elektriciteit volgt gas

Ook de elektratarieven zijn, in navolging op de gestegen gasprijzen, gestegen met enkele centen. De extra wind in april in Noordwest-Europa, waardoor er meer elektriciteit op de markt was, heeft hier helaas niets aan kunnen veranderen. De inkoopniveaus zijn echter nog steeds interessant als we deze afzetten tegen de markt van pakweg twee jaar geleden. We hebben al een daling gezien van zo’n 80% ten opzichte van de hoogst gemeten waardes. Heeft jouw bedrijf vorig jaar nog een nieuw contract gesloten, dan is er nog altijd een kostenverlaging mogelijk voor 2025 en verder.

Inkoopdilemma’s

Zoals altijd blijft het erg lastig de juiste keuzes te maken als het gaat om het inkopen van energie. En helemaal op dit moment, aangezien we niet weten wat de nieuwe situatie in Israël gaat brengen. Onze Energie & Transitie-adviseurs ondersteunen jouw bedrijf met het maken van de inkoopkeuzes en blijven de ontwikkelingen op de markten nauwlettend volgen. Alleen op die manier kunnen we de juiste looptijd en de voor jouw bedrijf op maat gemaakte inkoopstrategie bepalen.

Hieronder staan de ruwe ontwikkelingen van de ’kale’ gas– en elektraprijzen vanaf 1 januari 2022 afgebeeld.

Energieontwikkelingen, energietarieven
Energieontwikkelingen, energietarieven
Energie & Transitie, Jaap van de Sande
Energie & Transitie

Energieadvies op maat: onze adviseurs staan voor je klaar

De energiemarkt blijft volop in beweging en het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst gaat brengen. Neem contact met ons op voor actuele inkooptarieven en een op maat gemaakte inkoopstrategie.
Team Energie & Transitie