Nieuws

Niet roken is de norm

no smoking

Niet roken is de nieuwe norm. Er zijn steeds minder plekken waar je nog mag roken. Hoe zit het precies met de regels rond het rookverbod in werksituaties? In dit artikel staan we stil bij wat je moet weten.

Bedrijfsleven rookvrij

Ontwikkel een rookbeleid dat voldoet aan de nieuwe voorschriften/verplichtingen per 1 juli 2021 en per 1 januari 2022. Begin op tijd. Immers, het rookbeleid is pas implementeerbaar na instemming van de OR implementeren. Als je besluit dat er op het gehele bedrijfsterrein niet meer gerookt wordt, ben je snel en praktisch klaar. Wanneer je toch een rookplek faciliteert, let dan goed op dat dit geen ‘(bedrijfs-)ruimte’ is. Een ‘bus- of fietshok’ wordt gezien als bedrijfsruimte. Een gemarkeerde plek in de buitenlucht blijft als enige optie nog over. In de praktijk komt er best veel kijken bij deze nieuwe verplichtingen en er zijn veel vragen over het ‘grijze gebied’.

Wat zegt het ministerie VWS

Wij merken dat er een ‘grijs gebied’ is bij het interpreteren van de regels. Met input van het ministerie VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

  • Mag er straks helemaal niet meer gerookt worden op het werk? Het antwoord hierop is nee. Het is toegestaan om alleen in de open ruimte / lucht te roken.
  • Wat houdt roken in de open ruimte/ lucht precies in? Roken op een plek die letterlijk open is. En geen hinder of overlast veroorzaakt naar aangrenzende ruimten van het bedrijf en aanwezige werknemers.
  • Wat is op het (open) buitenterrein nog wel toegestaan? Het roken onder een overkapping of afdakje dat onderdeel is van een gebouw of hieraan vastzit, mag niet meer. Alleen een aparte plek die hier geheel los van staat.
  • Kun je een beschutte rookplek, zoals een abri*, aanbieden? Ja, maar hiervoor gelden wel enkele voorwaarden, namelijk:
    • De rookvoorziening moet volledig buiten het gebouw zijn (bijvoorbeeld op een parkeerterrein). Op een binnenplaats mag deze ook niet worden geplaatst.
    • De rookvoorziening mag niet aan een gebouw grenzen.
    • De rookvoorziening mag geen overlast veroorzaken, ook niet aan personen die een naastgelegen gebouw willen betreden.
    • De rookvoorziening heeft geen andere functie, waardoor niet-roker de rookvoorziening moeten betreden (bijvoorbeeld een fietsenhok)

*Een abri is doorgaans geen afsluitbare ruimte en valt straks dus niet onder het rookverbod.

Plan van aanpak voor nieuwe rookbeleid

  • Het op papier voldoen aan de wet- en regelgeving voor het rookverbod alleen is niet voldoende voor een intern gedragen rookbeleid. Stimuleer de maatregelen door bijvoorbeeld antwoord te geven op de volgende vragen:
  • Hoe communiceer je de nieuwe maatregelen intern? Tip: Train en coach ook de collega’s op het nakomen van deze nieuwe spelregels.
  • Hoe gaan we collega’s ondersteunen bij het stoppen met roken? Tip: Organiseer trainingen of workshops.
  • Hoe verhinder je ongewenst gedrag, zoals het roken op het toilet, tijdens het rijden op de heftruck of (erger nog), in een afgelegen opslag van gevaarlijke stoffen? Tip: Stel nieuw beleid op, maar pas daarna ook je huisreglement aan.
  • Tip: het Trimbos-instituut geeft werknemers en werkgevers specifieke voorlichting over (niet) roken op het werk.

Nieuwe voorschriften

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken om alle rookruimtes te sluiten. Van het rookverbod in de horeca kijkt niemand meer op. Er worden twee nieuwe voorschriften/verplichtingen toegevoegd:

  • Per 1 juli 2021 geldt het rookverbod al voor de (semi) publieke en openbare gebouwen. Denk aan overheids- en zorginstellingen, concertzalen, luchthavens, enz. In deze gebouwen is roken niet meer toegestaan.
  • Per 1 januari 2022 moeten de rookruimtes in het bedrijfsleven ook volledig rookvrij zijn. Op je werk is roken alleen toegestaan in een (open)rookruimte. Een nieuwe ruimte inrichten is mogelijk, maar dit is niet verplicht. Na 1 januari zijn deze rookruimtes ook verboden terrein.
  • Let op: bedrijfsvoertuigen zijn ook werkplekken. Het rookverbod geldt dus zowel in leaseauto’s als in vrachtwagens, ook als er niemand meerijdt. Is het voertuig jouw eigendom en rijdt er niemand anders in? Dan geldt het rookverbod niet.
Lees verder

Ook interessant