Nieuws

Wat mkb-ondernemers nu al kunnen doen voor de CSRD

De CSRD-richtlijn heeft gevolgen voor het mkb, ook als je nu nog niet verplicht bent om te rapporteren. In dit blog hebben we het kort over de CSRD en de gevolgen voor het mkb, drie belangrijke aandachtspunten en wat je nu al kunt doen als ondernemer.

De CSRD voor het mkb

Beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten in 2027 rapporteren over het jaar 2026. Voor het beursgenoteerd mkb zijn de ‘Listed SME’ (LSME) standaarden ontwikkeld om invulling te geven aan de CSRD-rapportageplicht.

Voor niet-beursgenoteerde mkb-ondernemers is er echter geen rapportageplicht, maar kan er wel een vereenvoudigde CSRD-rapportage worden opgesteld door de ‘Voluntary SME’ (VSME) standaard te gebruiken. Hoewel er geen rapportageplicht is, kan het voordelen hebben om toch deze rapportage te maken. Grote en beursgenoteerde bedrijven rapporteren op basis van data uit de gehele keten, daarvan maakt het mkb deel uit. Door te kiezen voor een vereenvoudigde CSRD-rapportage voorkom je dat je voor iedere opdrachtgever of leverancier opnieuw informatie bij elkaar moet zoeken.

Drie aandachtspunten voor het mkb

  1. Vragen en eisen vanuit klanten: Veel mkb-bedrijven zijn onderdeel van de toeleveringsketen van grotere bedrijven die eerder aan de CSRD-richtlijn moeten voldoen. Deze klanten zullen informatie en data over jouw duurzaamheidsprestaties nodig hebben om zelf te kunnen voldoen aan de regelgeving.
  2. De nieuwe standaard binnen het bedrijfsleven: Wanneer rapporteren over sociale en ecologische impact de norm wordt bij grote bedrijven, zullen ook jouw stakeholders deze informatie verwachten. Als je niet kan laten zien dat je meegaat met het plan van jouw stakeholders, loop je het risico achter te blijven bij concurrenten die dit wel kunnen. Dit kan ook invloed hebben op je reputatie en je kansen op financiering.
  3. Duurzaamheid krijgt vorm: Waar het bedrijfsleven voorheen vaak zoekende was naar een format om duurzaamheid in te vatten, biedt de vrijwillige mkb-standaard een uitkomst. Door het uitvoeren van een dubbele materialiteitsanalyse brengt ook het mkb in kaart waar de aandachtspunten op het gebied van duurzaamheid zouden moeten liggen, om hier volgens acties op te ondernemen.

Natuurlijk kun je afwachten totdat de grote bedrijven de vragen daadwerkelijk gaan stellen. Voor mkb-bedrijven die proactief aan de slag gaan komen we in het najaar van 2024 met een speciaal mkb-programma

Wat kun je nu al doen als mkb-ondernemer?

Ontwikkel een visie op duurzaamheid: Geef duurzaamheid een plek in je strategie. Dit maakt duidelijk waar jullie als bedrijf het verschil willen en kunnen maken.

Creëer een duurzaamheidsbeleid: Begin met een beleid dat past bij jouw bedrijf. Dit kan gaan over afvalbeheer, CO2-reductie, mobiliteit of persoonlijke ontwikkeling.

Stel doelen en KPI’s op: Bepaal wat jullie willen bereiken op het gebied van sociale en ecologische impact. Meet je voortgang en definieer zowel kwalitatieve als kwantitatieve doelen.

BMD Advies staat klaar

Bij BMD Advies staan we klaar om je te helpen bij elke stap op weg naar compliance met de CSRD. We bieden begeleiding bij het ontwikkelen van je duurzaamheidsstrategie, het opstellen van beleid en doelen, en het meten en rapporteren van je voortgang.

We merken dat veel van onze mkb-klanten nu al vragen krijgen van hun grotere klanten over hun duurzaamheidsinspanningen. Het zou enorm helpen als jullie deze vragen aan ons melden, zodat we jullie nog beter kunnen ondersteunen. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf voorbereid is op de toekomstige eisen van de CSRD, zodat je kunt blijven groeien en concurreren in een steeds duurzamer wordende markt.

 

Wil je meer weten? Neem contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen.

In groepsverband aan de slag?

Meld je aan voor de Community of Practice!

Een goede start kan het verschil maken tussen een succesvolle implementatie en ad hoc transparantie. Met onze ‘Community of Practice’ werk je onder begeleiding samen aan de fundamenten van jouw CSRD rapportage en zorg je voor een vliegende start binnen jouw organisatie.
https://bmdadvies.nl/community-of-practice-csrd/
Ook interessant

Meer over duurzaamheid