Landelijke dekking, regionaal betrokken. Met bijna 80 adviseurs verdeeld over negen vestigingen is er altijd een BMD in de buurt. Kies jouw vestiging of neem rechtstreeks contact op.
Met onderzoek en metingen zekerheid op tal van verschillende soorten van blootstelling. Dat is proactief werken aan veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.
Door langdurige blootstelling aan ‘hinderlijke’ arbeidsomstandigheden treden vroeg of laat mogelijk verschillende nadelige gezondheidseffecten op. Dit betekent dat goed werkgeverschap een belangrijke zorg is. Om veilig werken te beheersen is het periodiek uitvoeren van blootstellingsbeoordelingen en/of -metingen een must. Onze experts verrichten metingen voor verschillende type blootstellingen op jouw werkplek en adviseren je met welke maatregelen je gezondheidsrisico’s verkleint.
Om gevaren te herkennen is het van belang om te weten wat arbeidshygiëne is, want elke categorie van arbeidsomstandigheden kent zijn eigen vorm van blootstelling. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne luidt de definitie van arbeidshygiëne: “De discipline van het herkennen, evalueren en beheersen van gevaren voor de gezondheid in de werkomgeving. Met als doel de bescherming van de gezondheid en het welzijn van werknemers en de gemeenschap in het algemeen.”
Afhankelijk van de activiteiten en productieprocessen van een bedrijf zijn er verschillende categorieën blootstelling die afzonderlijk te meten zijn. Voor het onderzoeken van blootstelling in deze categorieën bestaan specifieke meetmethoden en grenswaarden. in het overzicht hieronder onderscheiden we verschillende categorieën blootstellingen.
Is het advies vanuit de RI&E om nader onderzoek te doen? Of zijn er klachten van jouw collega’s die blootstaan aan ‘hinderlijke’ arbeidsomstandigheden? Dan adviseren onze specialisten je over de meest geschikte en efficiënte onderzoeksmethoden, ook wel verdiepende onderzoeken.
Maar hoe toon je aan dat de belastende invloeden waaraan jouw werknemers blootstaan voldoende zijn beheerst? Door periodieke beoordelingen, het doen van concrete metingen en het borgen van maatregelen.
De opties zijn:
Vrijwel alle vormen blootstellingen waarvoor een meetprotocol bestaat kunnen wij meten. Hierbij vormen grenswaarden en veiligheidsinformatiebladen (VIB) een belangrijk uitgangspunt.
Voor de meest gangbare metingen beschikken wij over eigen apparatuur. Dat betekent dat wij snel inzetbaar zijn. Het uitvoeren van de metingen en interpretatie van de resultaten gebeurt altijd door onze eigen deskundige adviseurs. Die ook direct de eerste vragen beantwoorden. Chemische analyses laten wij uitvoeren door deskundige laboratoria.
Na het uitvoeren van de benodigde metingen en berekeningen adviseren onze experts je over de te nemen maatregelen. Wanneer de mate van blootstelling boven de toegestane grenswaarde uitkomt, helpen wij bij het treffen van de juiste maatregelen. Wij leveren niet alleen een getal als uitkomst, maar standaard onze interpretatie en een oplossingsgericht advies.
Iedereen kan een meetapparaat vasthouden, er is altijd een uitkomst. Maar de waarde van je meting hangt af van de gekozen meetstrategie en de deskundigheid van de uitvoerder. Metingen worden door deskundige adviseurs uitgevoerd en de meetstrategie wordt altijd in overleg met onze eigen gecertificeerde arbeidshygiënist vastgesteld.
We lichten voor elke categorie toe hoe je blootstelling herkent en als onderdeel van arbeidshygiëne ook als zodanig classificeert. Stel jouw werknemers niet langer onnodig bloot aan ‘hinderlijke’ arbeidsomstandigheden. Twijfel of jij een meting moet uitvoeren? Neem dan contact op.
Moeten werknemers luid spreken om elkaar te verstaan? Dan is er wellicht sprake van schadelijk geluid. Ook de akoestiek speelt een rol bij het geluidsniveau en de mate van hinder die dit veroorzaakt. Door de mate van galm te beoordelen weet je of bijvoorbeeld absorberende panelen verbetering brengen. Volgens de Arbowet moet je dan berekenen aan welke dagdosis geluid de werknemers blootstaan. Binnen de mogelijkheden van NEN-EN-ISO 9612 adviseren wij de meest efficiënte wijze om de geluiddoses in kaart te brengen.
Wanneer bijvoorbeeld bestuurders van heftrucks te veel en te lang blootstaan aan trillingen, ontwikkelen zij wellicht onomkeerbare rugklachten. Werken mensen te veel of te lang met trillend gereedschap, dan kunnen zenuwklachten aan de vingers ontstaan. Om dit te voorkomen zijn op Europees niveau grens- en actiewaarden opgesteld voor hand-armtrillingen en lichaamstrillingen. Volgens de Arbowet beoordeel je dan of dit beneden de grenswaarden blijft.
Verschillende werkzaamheden vragen om verschillende verlichtingsniveaus. Hierbij beoordelen we niet alleen het verlichtingsniveau door dit te meten, maar nemen we ook zaken als contrast (verschillen in verlichtingsniveau), lichtkleur en hinderlijke spiegelingen mee. Denk bij deze twee laatste vormen aan type ledverlichting en slagschaduw van windmolens bij bedrijfsterreinen. Door onderzoek naar deze verschillende vormen te combineren krijg je een goed beeld van de blootstelling op de werkplek als geheel.
Vooral in de kantooromgeving komen regelmatig klachten voor die gerelateerd zijn aan het binnenklimaat. Hieronder vallen temperatuur (hitte/kou) en tocht. Het gaat dan niet alleen om comfort, maar ook om ‘vage’ klachten als brandende ogen of vermoeidheid. Veel werknemers in Nederland werken in warme of koude omgevingen. Zij moeten beschermd worden tegen ziektes en arbeidsongevallen, bijvoorbeeld door werken in vriescellen of (gaar)keukens. Het is een blootstelling waarbij de effecten vaak onderschat worden Dat maakt het des te belangrijker om dit te onderzoeken.
Met een klimaatonderzoek achterhaal je de temperatuur, luchtvochtigheid en eventueel microbiologische verontreiniging. Aan de hand van deze meting wordt nagegaan of dit een oorzaak is voor klachten.
Goede ventilatie van een ruimte is onderdeel van maatregelen om optimale werkomstandigheden te creëren, maar kan ook hinder veroorzaken. Tocht moet niet worden verward met luchtstromingen, die veelal worden veroorzaakt door verwarming.
Overal waar elektrische stroom is, zijn elektromagnetische velden. In bepaalde gevallen zijn elektromagnetische velden schadelijk en dat hangt af van de frequentie. Om de blootstelling van elektromagnetische velden in kaart te brengen voer je een meting uit. Een dergelijke meting is wettelijk niet verplicht, maar het inventariseren en het beoordelen wel. Een andere vorm van straling is optische straling. Dit is straling die bijvoorbeeld afkomstig is van lampen en displays. Afhankelijk van de concentratie straling bepaal je primair welke apparaten bijdragen aan die straling. Vervolgens stel je vast hoe hoog de concentratie is met specifieke metingen.
Wanneer er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen zijn chemische stoffen nog een aparte categorie. Denk bij blootstelling aan gassen, dampen, fijnstof en oplosmiddelen. De vrijkomende elementen zijn: VOS (oplosmiddelen/vluchtige organische stoffen), glaswolvezels, kwartsstof, metalen en metaalverbindingen, uitlaatgassen (dieselmotoremissie, koolmonoxide en stikstofoxiden), stof van hout, papier, poeders of andere herkomst en specifieke organische of anorganische stoffen. Het NLA heeft verschillende inspectieprogramma’s om erop toe te zien dat werken met stoffen veilig gebeurt. Dit geldt met name voor lasrook en chroom-6.
Een specifieke stof om te meten is lasrook. Bij het lassen van materialen komt rook vrij; een combinatie van fijne stofdeeltjes, dampen en gassen. Ook bij aanverwante processen zoals gutsen, slijpen of solderen komt lasrook in de lucht. Hiervoor maken wij een analyse op de samenstelling en meten we de mate van blootstelling.
Dit metaal is vanaf 2014 veel in het nieuws geweest. Chroom-6 komt vooral vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door een geverfd of gecoat oppervlak te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Werken met Chroom-6 is zoals we nu weten schadelijk voor je gezondheid. Door blootstellingsmetingen uit te voeren weet je als bedrijf in hoeverre collega’s worden blootgesteld en kun je maatregelen treffen.
Denk hierbij aan legionella met microbiologie: dit zijn bacteriën, gisten, schimmels en endotoxinen die mogelijk gezondheidsklachten veroorzaken. Deze komen veel voor op plaatsen waar bijvoorbeeld met afval wordt gewerkt, maar kunnen ook in uw klimaatinstallatie aanwezig zijn. Ze zijn te meten in lucht- of oppervlaktemonsters. Je ontvangt na onderzoek een overzicht van de aangetroffen organismen. Covid-19 is ook een vorm van BA-blootstelling, die niet altijd te voorkomen maar wel te minimaliseren is. En belangrijker: na onderzoek (metingen) en beoordelingen krijg je een uitspraak omtrent de relevantie voor de gezondheid.
Klimaatomstandigheden staan, zo blijkt uitonderzoek, wel degelijk in relatie tot fysieke belasting. Maar in de basis ontstaat fysieke belasting door overmatig tillen, draaien en duwen. Een menselijk lichaam is geen ‘machine’ en kan tegen zijn beperkingen lopen. De werkomgeving speelt hierbij ook een rol en het ergonomisch instellen of aanpassen van werkplekken kan klachten verminderen. Door klachten bij fysieke belasting te signaleren, te analyseren en beoordelen ligt de focus op voorlichting en advies voor het wegnemen van knelpunten bij de werkzaamheden