Nieuws

De ‘SUP’ en de ‘UPV’: Wat is de impact voor jouw bedrijf?

Single Used Plastics (SUP), oftewel wegwerpplastic, hebben negatieve gevolgen voor het milieu. De giftige stoffen in plastic breken namelijk niet af in de natuur. Nieuwe regels, waaronder een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor bepaalde producten, moeten plastic zwerfafval verminderen. Zowel de producent als de klant moeten extra investeren en inspanningen leveren. Over welke regels hebben we het en wat betekent UPV voor jouw bedrijf?

Nieuwe aangescherpte regels; waar hebben we het over?

Voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering vanuit proactief Duurzaam ondernemen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de actualiteit. SUP, UPV, nieuwe regels; waar hebben we het eigenlijk over? Onderstaand belangrijke kennis die je moet weten om de juiste beslissingen te nemen voor jouw bedrijf.

Single Used Plastics

Er wordt al geruime tijd gesproken over wegwerpplastic en de verantwoordelijkheid van producenten. We hebben je bijvoorbeeld eerder geïnformeerd over de mogelijkheid voor bedrijven om zich in 2022 aan te melden voor het kosteloos inzamelen van flessen en drankverpakkingen. Dit inzamelingsinitiatief, dat in januari 2023 van start is gegaan, wordt gefinancierd door Stichting Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang B.V.

Sinds 2023 zijn de regels voor het gebruik en de productie van wegwerpplastic producten strenger, en deze worden de komende jaren verder aangescherpt. Het meebetalen aan inzameling en recycling is in gang gezet, met nieuwe regels voor Single Used Plastics (SUP) en de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV).

Let op! Gebruik van bioplastics
Producenten zijn eerder overgestapt op wegwerpproducten van bioplastics, die bijvoorbeeld gemaakt zijn van mais, graanstengels en suikerriet. Echter, deze veroorzaken vergelijkbare problemen als gewoon plastic. Daarom is de wetgeving ook van toepassing op bioplastics.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Het op de markt brengen van bepaalde wegwerpproducten, zoals bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes van plastic of bio plastic, is inmiddels verboden en er geldt een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Het is zelfs verplicht om een logo of markering op de (primaire) verpakking van deze producten te hebben bij verkoop van wegwerpplastic.

Producenten moeten de kosten dragen voor het opruimen van plastic afval, wat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor het afval dat ontstaat door hun producten. Bij bekers, bakjes en tasjes houdt dit in dat je als ondernemer een vast bedrag bijdraagt aan de inzameling van afval en het opruimen van zwerfafval. Consumenten worden gestimuleerd om plastic op de juiste manier weg te gooien en zwerfafval te voorkomen. De UPV wordt sinds 1 januari 2023 stapsgewijs verder ingevoerd en uitgebreid.

Vanaf 1 januari 2024 geldt er een volledig verbod op het aanbieden van wegwerpbekers en -bakjes voor consumptie op locatie. Naast verpakkingen is de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) al van toepassing op elektrische apparatuur, batterijen, autowrakken en autobanden. De overheid bereidt de UPV nu ook voor op textiel. Dit houdt in dat er wordt gewerkt aan het inzamelen en hergebruiken van textiel.

Maatwerk voor jouw bedrijf

Hoe zit het nu met de regels voor jouw bedrijf? En waar vind je de juiste informatie? Download de handige poster met info over de actuele (aanstaande) regelgeving rond wegwerpplastics. De overheid biedt een regelhulp wegwerpplastic aan voor het online bepalen van de van toepassing zijnde regelgeving tot aan advies voor jouw situatie. Je doorloopt in deze tool de volgende stappen:

  • Stap 1. Ga na of je gebruik maakt van producten die onder de regeling vallen.
  • Stap 2. In welke omgeving voer je jouw activiteiten uit (onderscheid in consumptie type).
  • Stap 3. Ga na welke mogelijkheden je hebt om aan de regelgeving te voldoen.

Belangrijke uitdaging

Het is een belangrijke uitdaging om ervoor te zorgen dat wij samen, zowel de producenten als de consumenten, de hoeveelheid plastic zwerfafval verminderen. BMD Advies helpt je graag met het maken van de juiste keuze welke investeringen en inspanningen voor jouw bedrijf, met het oog op SUP en UPV, bijdragen tot een positief bedrijfsresultaat en toekomstbestendig ondernemen.

Duurzaamheid

Milieu impact en verantwoordelijkheid

Heb jij vragen over de SUP en UPV regelgeving binnen jouw bedrijf? Laat het ons weten.
Neem contact op
Lees verder

Ook interessant