Nieuws

Energieontwikkelingen: Europa volop bezig met energiebesparing

PV-solar-panels

Tarieven op 'zijn retour'

Waar we nog slechts een aantal maanden geleden dachten dat we met mogelijke gastekorten te maken zouden krijgen en dus nog extremere tarieven, lijken de tarieven nu toch op ‘zijn retour’.

Goed nieuws

En dat is ná zeer zware energietijden erg goed nieuws. Vanaf 11 december 2022 zijn zowel de gas als elektra tarieven over de gehele linie gedaald naar niveaus van april 2022. Neemt niet weg dat, als we puur naar de inkooptarieven kijken, de prijzen van zowel gas als elektriciteit nog altijd 2-3 keer zo hoog liggen als voor de oorlog in Oekraïne.

Wisselvallige markt

Daar is dus nog een weg te gaan en de vraag is nu of we die weg ook gaan afleggen of dat we blijven hangen op de huidige, enigszins acceptabele prijsniveaus (afgezet tegen de tarieven van de zomer 2022).
De milde winter en het massaal besparen op gas zorgen dat de tarieven daalden en onze voorraden nu vol blijven. Het blijft al met al een zeer onzekere volatiele (wisselvallige) markt op dit moment.

CO2 rechten

Op dinsdag 28 maart maakte de EU bekend dat de veiling van extra CO2-rechten hoogst waarschijnlijk midden 2023 start. De inkomsten uit deze veilingen moeten mede bijdragen aan de financiering van het ‘REPowerEU’-pakket; het plan om de EU onafhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen. De verwachting is dat dit op termijn een prijsverlagend effect op de markt voor EU-emissierechten (EUA’s) heeft.

Stakingen in Frankrijk

De aanhoudende stakingen in Frankrijk hebben hun effect op de Europese gas- en elektriciteitsmarkten. Door deze stakingen lopen de onderhoudswerkzaamheden aan de Franse kerncentrales vertraging op, waardoor de centrales later dan gepland weer operationeel zijn. Hierdoor wordt er minder elektriciteit geproduceerd en is er dus voor de korte termijn minder aanbod. Wat dit gaat betekenen voor de tarieven is afwachten op dit moment. Ook de stakingen bij de LNG-terminals zorgen voor een prijsstijging. Doordat het aanbod van gas op de Europese markt is afgenomen.

Einde verwarmingsseizoen in zicht

Dat het einde van het verwarmingsseizoen in zicht is, is ook te merken bij de gasopslagen. In heel Europa wordt er gemiddeld nu netto meer geïnjecteerd dan er wordt onttrokken aan de gasopslagen. Dit geldt ook voor de Nederlandse opslagen. De komende week kan het zijn dat er tijdelijk wat meer uit de opslagen gehaald wordt dan geïnjecteerd, dit als gevolg van een wat koudere periode met minder wind. Maar de verwachting is dat de gasopslagen in Nederland met een vulgraad van tussen de 55%-60% het vulseizoen in gaan. Vorig jaar was de vulgraad 28%

Energie & Transitie

Juiste looptijd en op maat gemaakte inkoopstrategie

Wij volgen de ontwikkelingen op de markten nauwlettend. Neem contact op met de energiespecialisten voor de actuele inkooptarieven en inkoopstrategie.
Team Energie & Transitie
Lees verder

Ook interessant